- Startsida
- Kunskapsstyrning vård
- Programområden och samverkansgrupper
- Nationella programområden
- NPO perioperativ vård, intensivvård och transplantation
Nationellt programområde perioperativ vård, intensivvård och transplantation
Programområdet omfattar vård och omhändertagande av patienter före, under och efter operationer, patienter i behov av intensivvård och patienter som genomgår transplantationer.
Uppdrag
Uppdraget är både brett och specifikt. Det innehåller processer som är livsviktiga för många hälsotillstånd och kräver samverkan med andra programområden. Kunskapsläge, arbetssätt och kvaliteten i det pre- och postoperativa omhändertagandet och intensivvården har stor påverkan på medicinska resultat och patienternas hälsa.
Generellt uppdrag för nationella programområden
Insatsområden
Transporter av svårt sjuka patienter
Programområdet har efter inventering och dialog med intressenter beslutat att tillsätta en nationell arbetsgrupp för transporter av svårt sjuka patienter. Nominering beräknas starta våren 2022. Gruppens övergripande syfte är att skapa ett nationellt kunskapsstöd för sekundärtransport av svårt sjuk patient.
Intermediärvård
Belastningen på vårdavdelningar och intensivvården under coronapandemin visar behov av intermediärvård, där patienter kan få utökad övervakning och mer avancerad behandling än vad som kan erbjudas på en vårdavdelning. Insatserna sker i dialog med bland andra Svenska intensivvårdssällskapet och andra programområden. Målet är att definiera intermediärvård och besvara frågor om organisering och kompetenskrav.
Uppföljning efter intensivvård
Nationella kunskapsstöd ska tas fram för uppföljning efter intensivvård som möter patientens behov, följer bästa tillgängliga kunskap och säkerställer att patienten får adekvat hjälp med problem och restsymtom. Kunskapsstödet skickas på remiss under 2022.
Donation och transplantation
En fördjupad översyn ska göras av struktur och upptagningsområden för donationer och transplantationer, för en fortsatt positiv utveckling och mer jämlik transplantationsverksamhet. Ett förberedande arbete med två workshoppar har genomförts inför starten av en nationell arbetsgrupp.
Verka för att ny kompetens blir tillgänglig och stannar kvar i vården
Insatser för att attrahera och behålla specialistkompetens inom intensiv-, anestesi- och operationsvård ska kartläggas med en enkät.
Insatsområden som undersöks
Insatsområden där vidare undersökning och dialog behövs med olika intressenter för att kunna avgöra vad som behöver göras, av vem och i vilken takt.
Standardiserad perioperativ process
En nationell standard ska tas fram för registrering av den perioperativa processen som ger förutsättningar för ett patientsäkert informationsutbyte och underlättar uppföljning, analys och forskning. Det finns behov av tydligare definitioner av begrepp som till exempel operationsanmälan och beslut om operation. Insatserna sker i samarbete med andra programområden, nationell samverkansgrupp (NSG) strukturerad vårdinformation, Svenskt perioperativt register (SPOR), Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) samt Socialstyrelsen.
Centralvenösa infarter
Enhetlig terminologi, standard för registrering och uppföljning av användning av centralvenösa infarter i samarbete med NSG strukturerad vårdinformation, Svensk förening för anestesi och intensivvård (SFAI), Svenska intensivvårdsregistret (SIR), Svenskt perioperativt register (SPOR), Riksföreningen för anestesi och intensivvård (ANIVA), nationella och regionala programområden och kommuner.
Ryggbedövning och antikoagulantia
Uppdatering av riktlinjer för ryggbedövning och användning av antikoagulantia i samverkan med Svensk förening för anestesi och intensivvård (SFA).
Vårdtyngdsmätning
Inventering och utveckling av rekommendationer för mätningar av vårdtyngd perioperativt.
Verka för mer jämlik väntetid för operation
Analys och riskbedömning av skillnader i väntetider, operationsindikationer, prioriteringsprinciper vid resursbrist och patientens möjlighet att välja lokal, regional eller nationell väntelista till operation. Insatsen görs i dialog med hälso- och sjukvårdsdirektörsnätverket, nationella kvalitetsregistret för perioperativ vård och Tillgänglighetsdelegationen.
Revision eller Audit
Det övergripande målet är att undersöka hur kunskapsstyrning följs upp och analyseras, och om systemet leder till verkliga förbättringar. En undersökning ska göras av det arbete med kliniknära uppföljning och analys som görs inom LÖF och SIR, och om det kan vara en modell även för kunskapsstyrningen. Samarbete planeras med SIR, NSG uppföljning och analys och eventuellt med andra nationella programområden som har lyckats med kvalitetskontroll i klinisk verksamhet
Kunskapsstöd
De kunskapsstöd som programområdet har tagit fram hittar du via länken nedan.
Kunskapsstöd perioperativ vård, intensivvård och transplantation
Arbetsgrupp kunskapsstöd
En nationell arbetsgrupp har i uppdrag att samordna programområdets arbete med kunskapsstöd.
Kontaktperson: samma som för programområdet
Aktuellt
Riktlinje för uppföljning av vuxna patienter som vårdats på intensivvårdsavdelning är ute på öppen remiss.
Ledamöter och kontakt
Värdskap
Sydöstra sjukvårdsregionen
Kontaktperson och processledare
Linda Andlöw, Sydöstra sjukvårdsregionen
Ordförande
Martin Holmer, överläkare, anestesi och intensivvård, Sydöstra sjukvårdsregionen
Ledamöter
- Alfred Janson, överläkare, kirurgi, Norra sjukvårdsregionen
- Eva Joelsson-Alm, specialistsjuksköterska intensivvård, Sjukvårdsregion Stockholm-Gotland
- Johnny Hillgren, överläkare, anestesi och intensivvård, Sjukvårdsregion Mellansverige
- Lars Algotsson, överläkare, anestesi och intensivvård, processansvarig thoraxtransplantation, Södra sjukvårdsregionen
- Per Lindnér, transplantationskirurg, VC Transplantation, Västra sjukvårdsregionen
Kvalitetsregister
Nationella kvalitetsregister finansieras via en överenskommelse mellan Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och staten. Inom perioperativ vård, intensivvård och transplantation finns dessa nationella kvalitetsregister:
- Svenska Intensivvårdsregistret (SIR)
- Svenskt Perioperativt Register (SPOR)
Till nationella kvalitetsregister inom perioperativ vård, intensivvård och transplantation