Insatsområde smärta
Patienter med kronisk smärta ska erbjudas en god och jämlik vård oavsett var i landet de bor. För att uppnå detta krävs nationella kunskapsstöd och samarbete mellan primärvården och specialistsjukvården.
Uppdrag
Rapporten ”Nationellt uppdrag: smärta” togs fram 2016, av en expertgrupp på uppdrag av den dåvarande nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning (NSK). Rapporten är en kartläggning över smärtvården i Sverige. Den visar på brister och omotiverade skillnader i vård och behandling av patienter med kronisk smärta. I rapporten står:
"Smärta är den vanligaste orsaken till besök i primärvården. Långvarig smärta utgör tillsammans med psykisk ohälsa de vanligaste orsakerna till långtidssjukskrivning, och ofta finns samsjuklighet mellan diagnoserna. Långvarig smärta är ett påtagligt folkhälsoproblem i Sverige och globalt. Sammantaget medför smärta stort lidande för individen och höga kostnader för samhället."
I enlighet med rapporten ska en nationell arbetsgrupp arbeta för ett bättre omhändertagande av patienter med långvarig smärta. Det ska även leda till en mer resurseffektiv vård. Arbetsgruppen ska börja med att kartlägga befintliga vårdprogram och beslutsstöd för specifika långvariga smärttillstånd, identifiera vad som saknas och förankra arbetet på sjukvårdsregional nivå. Uppdraget har löpt över en 3-årsperiod från 2019 och har nyligen förlängts.
Den nationella arbetsgruppen ska:
- Ta fram ett personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp för långvarig (kronisk) smärta för vuxna. Arbetsgruppen har arbetat med vårdförloppet sedan 2020. Vårdförloppet ska bidra till kontinuitet, trygghet för patienten, samt förebygga osammanhängande vårdkontakter och mångbesökande.
- Arbeta för att smärtvården nivåstruktureras enligt förslag i rapporten ”Nationellt uppdrag: Smärta”.
- Arbeta för utbildning och kompetenshöjning inom området smärta, på olika nivåer i alla regioner.
- Ge förslag och verka för förbättringar i kommunikation och samarbete mellan vårdnivåer, enligt återkoppling från både professionen och patientorganisationer som presenterades i rapporten ”Nationellt uppdrag: Smärta”.
Aktuellt
-
Smärta
Nominering Avslutad
Ett personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp för långvarig smärta hos vuxna är framtaget.
Vårdförlopp långvarig smärta hos vuxna
Ledamöter och kontakt
Kontaktperson och processledare
Anna Lagerkvist, Skånes universitetssjukhus, Södra sjukvårdsregionen
Ordförande
Marcelo Rivano Fischer, psykolog, Skånes universitetssjukhus, Södra sjukvårdsregionen
Ledamöter
- Gunilla Stenberg, fysioterapeut, Umeå Universitet, Robertsfors hälsocentral, Norra sjukvårdsregionen
- Britt-Marie Stålnacke, specialistläkare rehabiliteringsmedicin, Umeå Universitet, Norrlands universitetssjukhus, Norra sjukvårdsregionen
- Gunilla Brodda Jansen, specialistläkare rehabiliteringsmedicin, Karolinska Institutet, Sjukvårdsregion Stockholm-Gotland
- Monika Löfgren, fysioterapeut, Danderyds sjukhus, Sjukvårdsregion Stockholm-Gotland
- Olaf Gräbel, specialistläkare anestesi och intensivvårdsmedicin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Västra sjukvårdsregionen
- Louise Samson, specialistläkare allmänmedicin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Västra sjukvårdsregionen
- Mathilda Björk, arbetsterapeut, Linköpings universitet, Sydöstra sjukvårdsregionen
- Katharina Jansson, patientföreträdare, Personskadeförbundet RTP
- Gunilla Göran, patientföreträdare, Reumatikerförbundet