- Startsida
- Kunskapsstyrning vård
- Kunskapsstöd
- Publicerade kunskapsstöd
- Rehabilitering, habilitering och försäkringsmedicin
- Traumatisk hjärnskada, kliniskt kunskapsstöd
Traumatisk hjärnskada, kliniskt kunskapsstöd
Här finns stödmaterial till de kliniska kunskapsstöden för traumatisk hjärnskada.
Tre kliniska kunskapsstöd för traumatisk hjärnskada finns under rehabilitering på 1177 för vårdpersonal.
Om vårdförloppet
Traumatisk hjärnskada (THS) orsakas av yttre våld mot huvudet vid till exempel en trafikolycka, misshandel eller fall. Särskilt vanligt är fallolyckor hos äldre. Traumatisk hjärnskada räknas till en av de vanligaste orsakerna till livslång neurologisk funktionsnedsättning. Det övergripande målet med vårdförloppet är att patienten ska uppnå bästa möjliga funktionsnivå, aktivitetsförmåga, delaktighet och livskvalitet, och om det gäller barn uppnå bästa möjliga utveckling under uppväxten. Det här ska ske genom tillgänglighet och trygghet i vården. Vårdförloppet beskriver också förutsättningar för hur samverkan ska utformas mellan specialiteter, professioner och huvudmän så att patienten får adekvat stöd, uppföljning och rehabilitering.
Flera nationella programområden har varit med att ta fram vårdförloppet: akut vård, nervsystemets sjukdomar, barn och ungdomars hälsa, nationellt primärvårdsråd samt rehabilitering, habilitering och försäkringsmedicin.
Konsekvensbeskrivning kliniskt kunskapsstöd traumatisk hjärnskada (PDF) Pdf, 217 kB.
Seminarium
Den 28 september 2023 hölls ett digitalt seminarium om vårdförloppet. Du kan se seminariet i efterhand.
Stödmaterial
Presentation
Vårdförlopp traumatisk hjärnskada (PPT) Powerpoint, 5 MB.
Film
Filmen beskriver kortfattat mål och syfte med vårdförloppet utifrån ett patient- och vårdgivarperspektiv. De intervjuade är ordförande Catharina Nygren Deboussard samt patientföreträdarna Marina Carlsson och Leif Degler. De har alla ingått i den nationella arbetsgrupp (NAG) som har tagit fram vårdförloppet.