Publicerad 11 maj 2022

Domstolarnas handläggningstid

Detaljplaner som överklagas prövas i mark- och miljödomstolarna som första instans. SKR:s undersökning visar att domstolarnas handläggning ofta drar ut på tiden och innebär betydligt längre ledtider för de planer som överklagas.

Undersökningen visar att en betydande del av de detaljplaner som kommunerna antar överklagas. För att kunna mäta tiden från planstart till laga kraft behöver man därför även titta på domstolarnas handläggningstid av överklagade detaljplaner. Det är en tidsåtgång som varken kommunerna eller byggaktörerna rår över, men den utgör ofta en betydande del av den tid det tar för en detaljplan att nå fram till att vinna laga kraft och bli klar att användas. Detaljplaner överklagas till någon av landets fem mark- och miljödomstolar.

Handläggningstiden för överklagade detaljplaner i domstolarna ökar

SKR har tagit del av uppgifter från Domstolsverket som visar domstolarnas handläggningstider av planärenden sedan 2015. Domstolarnas egna siffor visar att handläggningstiden för överklagade detaljplaner är lång och att den dessutom ökat med 35 % sedan 2015. För de ärenden som avgjordes under 2021 var den genomsnittliga handläggningstiden över 6 månader.

Diagram: Genomsnittlig handläggningstid i mark- och miljödomstolarna

Diagrammet visar genomsnittlig handläggningstid i månader för överklagade detaljplaner i de fem mark- och miljödomstolarna, 2015–2021. Tiderna avser planärenden som avgjorts under respektive år.

Handläggningstiderna varierar mellan de olika mark- och miljödomstolarna från ca 5 månader i genomsnitt i Nacka tingsrätt till över 7 månader i Umeå och Vänersborg för planärenden avgjorda under 2021. I Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt som hade de längsta genomsnittliga handläggningstiderna under 2021 tog var fjärde planärende mer än 9 månader att avgöra och var tionde ärende över 13 månader.

Diagram: Genomsnittlig handläggningstid i mark- och miljödomstolarna

Diagrammet visar genomsnittlig handläggningstid i månader för överklagade detaljplaner uppdelat på respektive mark- och miljödomstol, 2019–2021. Tiderna avser planärenden som avgjorts under respektive år.

Nästa instans för överklagade detaljplaner är Mark- och miljööverdomstolen. För ärenden som överklagas hit fattas först beslut om ärendet ska få prövningstillstånd, det vill säga om det ska prövas i sak eller om Mark- och miljödomstolens dom står fast. En majoritet av ärendena får aldrig prövningstillstånd men den initiala prövningen tar ändå i genomsnitt ca 3 månader.

Den genomsnittliga handläggningstiden för de planärenden som beviljades prövningstillstånd i Mark- och miljööverdomstolen var, för de ärenden som avgjordes under 2021, nästan 13 månader. En ökning med över 3 månader eller 37 % jämfört med 2019. Av de planärenden med beviljat prövningstillstånd som avgjordes under 2021 tog var fjärde ärende över 15 månader och var tionde ärende över 18 månader att handlägga. Det är längre tid än det tar för många kommuner att arbeta fram en helt ny detaljplan. Detta trots att domstolens prövning av en överklagad detaljplan i princip är begränsad till om kommunen handlagt planärendet på ett formellt riktigt sätt, samt om kommunen gjort en riktig bedömning vid avvägning mellan motstående intressen.

Diagram: Genomsnittlig handläggningstid i Mark- och miljööverdomstolen

Diagrammet visar genomsnittlig handläggningstid i månader för överklagade detaljplaner med beviljat prövningstillstånd i Mark- och miljööverdomstolen, 2019–2021. Tiderna avser planärenden som avgjorts under respektive år.

För det förhållandevis stora antalet detaljplaner som överklagas innebär domstolarnas långa handläggningstider att processen fram till laga kraft i värsta fall kan förlängas med flera år. Genom en snabbare hantering av överklagade detaljplaner i landets domstolar finns alltså en stor potentiell tidsbesparing att göra när det gäller planläggningen i landet.

Informationsansvarig

  • Love Edenborg
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.