- Startsida
- SKR
- Arbetsgivare, kollektivavtal
- Personal- och kompetensförsörjning
- Kompetensförsörjning, strategier
Strategier för att säkra kompetensförsörjningen
Välfärdens kompetensförsörjning är en av det kommande decenniets största utmaningar för kommuner och regioner. Strategierna erbjuder ett samlat stöd för arbetsgivare på kompetensförsörjningsområdet.
Nio strategier för arbetsgivare inom kommuner och regioner
De nio strategierna riktar sig till dig som är chef eller arbetar med HR och kompetensförsörjning i en kommun eller region. Strategierna är framtagna som ett stöd för arbetsgivare att kunna vara proaktiva och säkra sin kompetensförsörjning. Det handlar om att attrahera, behålla och utveckla medarbetare, hitta nya lösningar och skapa ett hållbart arbetsliv.
Under våren 2024 reviderades strategierna. Strategierna har fått ett tydligare arbetsgivarperspektiv och hänger samman med SKR:s inriktning 2024-2027. Sidorna kompletteras löpande med fler exempel, stöd och verktyg.
Fakta: Säkra välfärdens kompetensförsörjning
Kompetensförsörjningen är välfärdens största utmaning. Stora demografiska förändringar med en kraftig ökning av äldre leder till ökad efterfrågan på framför allt äldreomsorg och hälso- och sjukvård. Samtidigt leder det minskade antalet barn och unga till att behovet av personal inom för- och grundskola påverkas. Bristen på arbetskraft gör att rekryteringar inte enbart är lösningen för välfärden. Arbetsgivarnas förmåga att ta tillvara och utveckla kompetensen hos befintlig personal samt att utveckla nya arbetssätt är avgörande för att klara kompetensutmaningen.
Att få fler medarbetare att arbeta heltid är ett viktigt sätt att klara kompetensförsörjningen. Andelen heltidsanställda och heltidsarbetande har ökat de senaste åren – särskilt bland anställda inom vård och omsorg i kommuner. Deltidsarbetet i välfärdssektorn är dock fortfarande utbrett, framför allt bland kvinnor. Kvinnors frånvaro på arbetsmarknaden är på så sätt en utmaning både för jämställdheten och välfärdens kompetensförsörjning.
SKR:s personalprognos visar att behovet av anställda i äldreomsorgen till följd av demografin kommer att öka med ca 66 000 personer fram till 2033. Om den tredjedel av anställda i äldreomsorgen som arbetar deltid skulle öka sin veckoarbetstid med tre timmar skulle behovet minska med mer än 8 000 personer fram till 2033. På samma sätt skulle ett förlängt arbetsliv från dagens 64 år till 66 år minska behovet av rekryteringar till följd av pensionsavgångar med över 15 000 personer inom äldreomsorgen.
Kunskaps-och erfarenhetsutbyte
Linkedingruppen ”Kommunernas kompetensförsörjning” är en grupp för dig som jobbar med kompetensförsörjning i en kommun. Syftet är att samla personer som har kunskap och erfarenhet inom kompetensförsörjning och ge möjlighet att dela idéer, erfarenheter och lösningar. SKR håller i nätverket.
Publikationer
Läs vidare
Informationsansvarig
-
Anna Aspeheim
Utredare