Äldreomsorg, personal- och kompetensförsörjning
Sveriges befolkning lever allt längre. Fram till 2033 kommer de som är 85 år eller äldre öka med 60 procent. Även om äldres hälsa har förbättrats kommer behoven av vård och omsorg öka kraftigt. Samtidigt blir konkurrensen om arbetskraften allt hårdare. Bristen på arbetskraft gör att rekryteringar inte enbart är lösningen för välfärden.
Arbetsgivarnas förmåga att ta tillvara och utveckla kompetensen hos befintlig personal samt att utveckla nya arbetssätt är avgörande för att klara kompetensutmaningen.
Stort behov av personal i äldreomsorgen
SKR:s personalprognos visar att antalet anställda i äldreomsorgen behöver öka med drygt 30 procent, ca 66 000 personer fram till 2033 på grund av den demografiska utvecklingen. Fram till 2033 kommer dessutom omkring en fjärdedel av dem som var anställda 2023 att gå i pension, vilket motsvarar omkring 57 000 anställda inom äldreomsorgen. Sammantaget innebär det att behovet av rekryteringar till äldreomsorgen kommer uppgå till nästan 123 000 personer mellan 2023–2033 . Det är behoven av stora yrkesgrupper som undersköterskor och vårdbiträden som ökar kraftigt men även behoven av sjuksköterskor i äldreomsorgen ökar.
Personalprognos 2023–2033 och hur välfärden kan möta kompetensutmaningen
Utveckla arbetssätt och medarbetarnas kompetens
Den största potentialen finns istället i det kommuner och regioner själva kan göra. Genom att fortsätta förändra arbetssätt och ta tillvara och utveckla de befintliga medarbetarna kan behoven av fler anställda minska.
För att klara kompetensutmaningen behöver organisation och arbetssätt utvecklas. Det handlar bland annat om att ställa om organisationen, till exempel genom använda det stöd som ny teknik kan bidra med, se över och använda kompetensen rätt samt identifiera nya yrkesroller.
Fler arbetade timmar är en stor del av lösningen på kompetensutmaningen
Kompetensbristen är en de största utmaningarna i välfärdssektorn. En stabil grundbemanning där medarbetarna är tillsvidareanställda, arbetar heltid och går på ordinarie schema leder till en bättre arbetsmiljö för arbetstagana och en bättre kvalitet i verksamheten.
SKR:s personalprognos visar att behovet av anställda i äldreomsorgen till följd av demografin kommer att öka med ca 66 000 personer fram till 2033. Om den tredjedel av anställda i äldreomsorgen som arbetar deltid skulle öka sin veckoarbetstid med tre timmar skulle behovet minska med mer än 8 000 personer fram till 2033.
Allt fler medarbetare i kommuner och regioner väljer att förlänga arbetslivet. Antalet anställda som är 65 år eller äldre har ökat kraftigt sedan 2013: med närmare 80 % i kommunerna och mer än fördubblat i regionerna. Kommuner och regioner rekryterar också i större utsträckning personer över 55 år. Personalprognosen visar att om arbetslivet förlängs och pensionsåldern skjuts upp från dagens 64 år till 66 år skulle det minska behovet av rekryteringar till följd av pensionsavgångar med över 15 000 personer inom äldreomsorgen.
Vidareutbildning och språkkompetens
För att klara rekryteringsutmaningen måste möjligheterna till utbildning och vidareutbildning vara goda, framförallt till de stora yrkesgrupperna undersköterska och vårdbiträde. SKR arbetar på olika sätt för att bidra till att säkra och höja kompetensen, till exempel genom att:
- Verka för långsiktiga och stabila förutsättningar för satsningen ”Äldreomsorgslyftet” och att satsningen ska fortsätta efter 2026.
- Verka för vuxenutbildningens förutsättningar att leva upp till arbetslivets behov, vad gäller dimensionering liksom relevans och kvalitet.
- Bidra till utbildningens kvalitet på lokal, regional och nationell nivå genom föreningen Vård- och omsorgscollege, i samarbete med Kommunal och övriga arbetsgivarparter.
- Höja språkkompetensen genom konceptet språkombud som ägs av Vård- och omsorgscollege samt arbeta för språkutvecklande arbetsplatser.
- Genom ett fördelaktigt omställningsavtal och omställningsstudiestöd.
Läs vidare
Informationsansvarig
-
Katarina Storm Åsell
Utredare