Publicerad 27 november 2024

Personal- och kompetensförsörjning

Kompetensförsörjningen är välfärdens största utmaning. När arbetskraften inte räcker till går det inte att möta kompetensutmaningen enbart genom att rekrytera fler, istället behövs nya arbetssätt och att tillvarata och utveckla kompetensen hos de befintliga medarbetarna.

Stora demografiska förändringar med en kraftig ökning av äldre leder till ökad efterfrågan på framför allt äldreomsorg och hälso- och sjukvård. Samtidigt leder det minskade antalet barn och unga till att behovet av personal inom för- och grundskola påverkas. Bristen på arbetskraft gör att rekryteringar inte enbart är lösningen för välfärden. Arbetsgivarnas förmåga att ta tillvara och utveckla kompetensen hos befintlig personal samt att utveckla nya arbetssätt är avgörande för att klara kompetensutmaningen.

Läs SKR:s personalprognos

Demografin utmanar

Under kommande tioårsperiod kommer den del av befolkningen som är över 85 år och äldre att öka med nästan 60 procent. Det skapar ett stort tryck på framförallt äldreomsorgen. SKR:s personalprognos visar att antalet anställda inom äldreomsorgen skulle behöva öka med 32 procent fram till 2033 till följd av den kraftiga ökningen av äldre. Även inom hälso- och sjukvården växer behovet av anställda.

Antalet barn och unga mellan 1-15 år kommer att minska kraftigt under kommande tioårsperiod i nästintill alla kommuner. 2033 kommer det vara omkring 225 000 färre barn och unga (1-15 år) jämfört med 2023. Om inget förändras innebär det att behoven av personal inom förskola och grundskola behöver minska med omkring 12 respektive 15 procent fram till 2033. Behoven inom för- och grundskola skiljer sig dock mellan kommuner och förutsättningarna att möta behoven av personal ser olika ut.

Ökningen av sysselsatta räcker inte

Ökningen av sysselsatta kommande tio år räcker inte för att täcka de växande behoven i äldreomsorgen och hälso- och sjukvården. Personer i arbetsför ålder minskar i 6 av 10 kommuner fram till 2033, vilket gör att förutsättningarna att rekrytera ser olika ut mellan kommunerna.

Fler rekryteringar kommer därför inte att vara lösningen för att klara kompetensförsörjningen. Kommuners och regioners förmåga att ta tillvara de befintliga medarbetarna och hitta nya arbetssätt kommer att vara avgörande för att klara kompetensförsörjningen. Behoven av fler anställda i äldreomsorgen kan minska om deltidsarbetande arbetar fler timmar och fler medarbetare förlänger arbetslivet.

Strategier för att möta kompetensutmaningen

SKR har tagit fram nio strategier som stöd i arbetet med kompetensförsörjning. Kommuner och regioner gör redan mycket inom ramarna för strategierna och det finns en stor potential framåt.

Nio strategier för att möta kompetensutmaningen

Avsiktsförklaring om kompetensförsörjning

De fackliga organisationerna, SKR och Sobona bedriver ett gemensamt arbetet med välfärdens kompetensförsörjning. Arbetet stärktes med en överenskommelse i avtalsrörelsen 2024; Avsiktsförklaring om kompetensförsörjning av välfärden.

Avsiktsförklaringen som parterna tagit fram kan vara en utgångspunkt i det lokala partsarbetet med kompetensförsörjning.

Avsiktsförklaring om kompetensförsörjning av välfärden (PDF) Pdf, 87 kB.

Se befolkningsframskrivningen för din kommun/region

I Kolada kan du själv se hur befolkningsframskrivningen för olika åldersgrupper ser ut i din och andra kommuner/regioner de kommande tio åren.

Framskrivning förväntad andel invånare, Kolada

SKR har också med data från SCB, tagit fram ett visualiseringsverktyg som visar hur demografin i Sverige från 2024-2033. Verktyget visar demografiförändringar från uppdelat på landets 290 kommuner.

Visualisering av SCB:s befolkningsframskrivning fördelning per kommun

Personalstatistik i kommuner och regioner

Personal i välfärden är en årlig rapport som redovisar den senaste personalstatistiken. Den innehållet fakta om hur många som arbetar heltid, hur många som fortsätter att arbeta vid 65 års ålder och hur många som är sjukskrivna.

Personalen i välfärden 2023

I SKR:s visualiseringsverktyg Personalen i välfärden finns uppgifter om bland annat antal anställda, anställningsform, personalrörlighet och heltid per personalgrupp över tid.

SKR:s visualiseringsverktyg Personalen i välfärden

Publikationer

Läs vidare

Informationsansvarig

  • BODIL UMEGÅRD
    Sektionschef

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.