Samverkanskultur på arbetsplatsen
En bra samverkanskultur handlar om att vårda relationer. Att det finns ett intresse att lyssna på och förstå andras perspektiv och argument. Samverkanskulturen kännetecknas av en öppen, lyhörd och tillåtande dialog.
För att bygga goda arbetsrelationer behövs tydliga roller och en förståelse för den egna rollen, samt hur var och en kan bidra till en god samverkan. Det förutsätter också en vilja att samverka samt en samsyn om vad verksamheten ska åstadkomma.
Chefen har en nyckelroll och behöver vara tydlig med:
- verksamhetens mål
- vilka beslut som fattas var
- vad som går att påverka innan chefens beslut
- vad som har beslutats.
Förhållningssätt
Samverkan är ett förhållningssätt för att gemensamt skapa ett hållbart arbetsliv. Det kan hjälpa till att hantera olika utmaningar som till exempel digitalisering och kompetensförsörjning. Grunden är att det finns en förståelse för att alla vill och kan bidra. Det handlar om att intressera sig för andras kunskap och erfarenhet, samtidigt som man delar med sig av sin egen.
Dialogens betydelse
För att skapa en meningsfull dialog behöver information ges i god tid innan möten på arbetsplatsträffar och i samverkansgrupper. Då skapas mer utrymme för dialog när mindre information behöver förmedlas muntligt.
När det finns tid för dialog, och deltagarna kan komma förberedda, finns utrymme för att identifiera behov och risker, och hitta olika handlingsalternativ. Då kan chefen också fatta mer välgrundade beslut.
Trygghet och lärande
God information och återkoppling mellan organisationens olika delar och beslutsnivåer skapar stabilitet och trygghet i verksamheten.
På arbetsplatsträffar och i samverkansgrupper finns tillfälle till lärande och utveckling genom kollegialt kunskaps- och erfarenhetsutbyte. Det leder till större handlingsberedskap vid utmaningar och oförutsedda händelser. Samtidigt går det enklare och snabbare att implementera fattade beslut, ställa om samt införa nya arbetssätt och rutiner.
Friskfaktorer
Det finns ett starkt samband mellan samverkan och friskfaktorer.
Genom att teckna ett lokalt samarbetsavtal kommer parterna överens om strukturer och former för delaktighet, inflytande, information och återkoppling. Dessa strukturer och former är också organisatoriska förutsättningar, eller friskfaktorer. De har stor betydelse för att medarbetarna ska må bra på arbetsplatsen.
Dessa förutsättningar ingår i Suntarbetsliv åtta friskfaktorer för ett hållbart arbetsliv.
- Rättvis och transparent organisation.
- Närvarande, tillitsfullt och engagerat ledarskap.
- Delaktighet och inflytande.
- Kommunikation och återkoppling.
- Prioritering av arbetsuppgifter.
- Kompetensutveckling hela arbetslivet.
- Systematiskt arbetsmiljöarbete i vardagen.
- Tidiga insatser och arbetsanpassning.
För att öka kunskapen om friskfaktorer, är det bra att föra dialoger på arbetsplatsträffar och i samverkansgrupper. Att föra dialoger bidrar samtidigt till en god samverkanskultur och skapar därigenom förutsättningar för att teckna och tillämpa ett samverkansavtal.
En väl fungerande samverkan tillsammans med friskfaktorer bidrar till en god samverkanskultur, ger en attraktivare arbetsplats och effektivare verksamhet.
%20friskfaktorhjulet-suntarbetsliv-stor.png)
Källa: De åtta friskfaktorerna, Suntarbetsliv
Informationsansvarig
-
Christin Granberg
Förhandlare