Agenda 2030
SKR stödjer kommunernas och regionernas arbete med de 17 globala utvecklingsmålen i Agenda 2030. Nyckeltal från Kolada låter kommuner och regioner följa upp vad arbetet med Agenda 2030-målen ger för resultat.
Öppna jämförelser Agenda 2030, rapport
Jämförelser och analyser av några av de nyckeltal som finns i Kolada för Agenda 2030:s 17 mål. Rapporten visar hur målen i Agenda 2030 berör kommuner och regioner samt vad de kan göra för att närma sig målen utifrån sina olika förutsättningar.
Syftet med Öppna jämförelser Agenda 2030 i kommuner och regioner är att främja jämförelser och analyser av nuläget i omställningen till en hållbar framtid samt öka lärandet och inspirera kommuner och regioner att ännu mer kraftfullt arbeta med Agenda 2030.
Nyckeltal i Kolada
I databasen Kolada finns alla nyckeltal som är framtagna för att mäta målen. Här kan kommuner och regioner se hur man ligger till i förhållande till övriga kommuner/regioner i landet samt hur utvecklingen har sett ut över tid på nyckeltalsnivå. Nyckeltalen revideras årligen.
Klicka på länken nedan och skriv din kommuns/din regions namn.
Nyckeltalen i Kolada (nytt fönster)
Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA) har tagit fram nyckeltalen i samråd med SCB, Agenda 2030-delegationen och ett antal kommuner och regioner.
Bakgrund
I september 2015 antog FN:s medlemsstater Agenda 2030 för hållbar utveckling. Hållbar utveckling innebär att dagens behov för världens befolkning tillfredsställs utan att äventyra kommande generationers möjlighet att tillfredsställa sina behov. FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna är en utgångspunkt för Agenda 2030.
På agendan för Agenda 2030 står att klara stora fyra utmaningar till år 2030: att avskaffa extrem fattigdom, att minska ojämlikheter och orättvisor i världen, att främja fred och rättvisa samt att lösa klimatkrisen.
Kommuner och regioner är centrala aktörer i genomförandet av Agenda 2030 samt i omställningen till ett mer hållbart samhälle. Många delar av kommuners och regioners välfärdsuppdrag överensstämmer med intentionerna i Agenda 2030 och hållbar utveckling.
70 procent av kommunerna och regionerna använder i dag Agenda 2030 som ett verktyg i arbetet med hållbar utveckling.
Läs vidare
Informationsansvarig
-
Kerstin Blom Bokliden
Handläggare