- Startsida
- SKR
- Demokrati, ledning, styrning
- Mänskliga rättigheter, jämlikhet
- Jämställdhet
- Jämställdhetsintegrering
- Modellkoncept för jämställdhet
Delta i Modellkoncept för jämställdhet
Vill din kommun eller region förbättra och utveckla ert jämställdhets- och jämlikhetsarbete? Genom SKR:s Modellkoncept för jämställdhet får ni verktyg och stöd för att utveckla er styrning och ledning för att höja verksamhetens kvalitet.
Kommuner och regioner som deltar i modellkonceptet har en klar ambition att kvalitetssäkra välfärdstjänster genom att identifiera utmaningar kopplade till jämställdhet. Genom att synliggöra skillnader i bemötande och service till invånarna får ni bättre förutsättningar att förbättra verksamheten.
Målet är att den välfärd kommuner och regioner levererar ska svara mot olika grupper av kvinnor och mäns behov och att resurser ska fördelas lika.
Anmäl ditt intresse för att få mer information
Anmäl intresse via Intresseanmälan nedan för att bli kontaktade av SKR och få mer information. Vi kommer gärna till er, digitalt eller på plats, för att ge er en djupare förståelse av fördelarna med att delta.
Om ni bestämmer er för att gå med i modellkonceptet är sista dag för formell ansökan den 8 december. SKR hjälper er med ansökan.
Uppstartskonferens 6 mars
Nästa omgång startar våren 2025 och uppstartskonferensen äger rum 6 mars 2025. Vi ser fram emot att ha just din kommun eller region med.
Fördelar med konceptet:
- Skapa skillnad: lär er hur jämställdhet och jämlikhet kan bidra till att lösa era samhällsutmaningar som kompetensförsörjning, segregation, klimatförändringar eller den civila beredskapen.
- Öka verksamheternas kvalitet: genom en rättvis resursfördelning och likvärdig service till olika grupper av kvinnor, män, flickor och pojkar i er kommun eller region.
- Stärk ledarskapet: få direkt stöd för att identifiera och åtgärda jämställdhetsutmaningar.
- Systematiskt lärande: träffa andra deltagare för erfarenhetsutbyte och ömsesidigt lärande.
- Öka kunskapen: lär er hur ni integrerar ett jämställdhetsperspektiv i genomförandet av Agenda 2030.
Förutsättning för att delta
För att få vara med i Modellkonceptet måste er organisation ha ett politiskt beslut om att jämställdhetsintegrering. Det kan vara att organisationen skrivit under CEMR-deklarationen eller förbundit sig att bidra till målen i Agenda 2030. Det kan också vara att ha en strategi för jämställdhet eller för mänskliga rättigheter, eller ett mål i budgeten.
Så går det till
Arbetet pågår under två år där ni identifierar egna områden som är relevanta att förbättra. Modellkonceptet följer en strukturerad process, där lärandeträffarna ger er möjlighet till systematiska jämförelser inom olika teman. Till varje enskilt moment finns framtaget stöd och en gemensam plattform för ömsesidigt lärande. Under konceptet får ni även stöd av en mentor som deltagit i konceptet tidigare. Deltagarna arbetar i grupper om två eller tre kommuner/regioner.
Genom ett ömsesidigt lärande gör ni förbättringar i er styrning och ledning av verksamheten. SKR ger också stöd för att öka kunskapen om jämställdhet, jämlikhet och Agenda 2030.
År ett omfattar koncernövergripande arbete och syftar till att identifiera och genomföra förbättringar i övergripande styrning och ledning.
År två fortsätter det övergripande förbättringsarbete men involverar även nämnd/förvaltningsnivå och syftar till att identifiera och genomföra verksamhetsnära förbättringar. Därför väljer ni också ut en pilotverksamhet inom nämndens ansvarområde under år två.
Det här ingår i konceptet
SKR erbjuder:
- Uppstartsmöte
- Fördjupningsseminarier
- Strategträffar
- Lärandeträffar
- Vägledning
- Halvtidskonferens
- Material och metodstöd på webben
- Grundutbildning i jämställdhet och jämställdhetsintegrering.
- Resultatkonferens
Deltagare från respektive organisation
- År ett deltar politiker, chefer och nyckelpersoner på en organisationsövergripande nivå.
- År två deltar politiker, chefer och nyckelpersoner från nämnd/förvaltning och chef/medarbetare.
På hemmaplan involveras ytterligare nyckelpersoner, som controller, statistiker och kommunikatör. Syftet med det breda deltagandet från varje region/kommun är att samla upp arbetet och ge bättre förutsättningar för lärande på hemmaplan.
Vad förväntas av deltagarna?
Kommunen/regionen som deltar i modellkonceptet:
- planerar och genomför lärandeträffar tillsammans med andra deltagare utifrån konceptets mallar.
- planerar, testar, utvärderar och implementerar förbättringar inom övergripande styrning och ledning samt nämnd/förvaltningsnivå.
- rapporterar resultat till SKR.
- har möjlighet att fortsätta arbeta i rollen som mentor i en följande omgång av modellkonceptet.
Avgift/kostnader
Avgiften för att delta i modellkonceptet är differentierad. För information om kostnaden för just din kommun eller region kontakta SKR via formuläret för intresseanmälan längre upp på sidan.
Deltagande organisationer står också för egna resor och boende i samband med fysiska träffar, omkostnader för att organisera en lärträff på hemmaplan, samt övriga kostnader för utvecklingsarbeten inom den egna organisationen.
Tidsåtgång
Politiker och chefer förväntas delta på uppstart, avslut samt tre lärträffar fysiskt eller digitalt. Däremellan genomföra ett förbättringsarbete på hemmaplan.
Nyckelpersoner och strateger deltar däremellan på fem digitala strategträffar och en fysisk.
Exempel på förbättringsarbeten
Alla deltagare som hittills deltagit har gjort förbättringar i ledning och styrning.
- Region Norrbotten har gett stöd åt och följt upp sina politiska beslut så att de tydligare efterfrågar jämställdhet.
- Region Kronoberg ger uppdrag till sina nämnder att genomföra jämställdhetsanalyser så att vård, länstrafik och kultur ges på lika villkor.
- Karlstad kommun utreder aktivitetsytor och vinterunderhållning med målet att uppnå trygga och säkra livsmiljöer.
Satsningen på Modellkoncept för jämställdhet startade med en pilot för kommuner 2015. Hittills har 45 kommuner och tio regioner deltagit.
Resultatrapport Modellkoncept 2021-2023
Rapporten sammanfattar resultat och lärdomar från 2023 års omgång av SKR:s Modellkoncept.
Resultatrapport Modellkoncept 2021-2023 (PDF)
Jämställdhetsintegrering är avgörande
Jämställdhet skapas där beslut fattas, resurser fördelas och normer skapas. För att säkerställa att service och välfärdstjänster är rättvisa för alla, oavsett kön, måste jämställdhet integreras i kommunens lednings- och styrsystem.
Detta inkluderar alla steg från planering och beslutsfattande till genomförande och uppföljning. Denna strategi kallas jämställdhetsintegrering.
Film om Modellkoncept
Åsa Thörne Adrianzon berättar om Modellkoncept för jämställdhet. Filmen är 7 minuter och 44 sekunder.
Frågor och svar
Modellkonceptet är SKR:s stöd till jämställdhetsintegrering av ledning och styrning. Men vem kan vara med i satsningen? Och hur går det till? Här finns svar på de vanligaste frågorna.
Praktiska frågor
Förväntningar och framgångar
Förutsättningar för att delta
Informationsansvarig
-
Åsa Thörne Adrianzon
Konsult