- Startsida
- SKR
- Demokrati, ledning, styrning
- Mänskliga rättigheter, jämlikhet
- Jämställdhet
- Män och jämställdhet
Män och jämställdhet
SKR har tagit fram filmer och skrifter som kan hjälpa politiker, chefer och strateger att hitta strategier för att förändra mansnormer som är ett hinder för jämställdhetsarbetet.
Begränsande och skadliga normer för manlighet drabbar både kvinnor och män och orsakar stora kostnader för samhället. Att involvera pojkar och män och att förändra normer för maskulinitet är en viktig del i jämställdhetsarbetet, men det kan också bidra till högre kvalitet i offentliga verksamheter.
SKR har tagit fram skrifter, filmer och annat material kring jämställdhet inom flera områden:
Jämställd skola
Pojkar som grupp har lägre betyg än flickor och det är fler pojkar än flickor som inte når målen i alla ämnen.
Män och psykisk hälsa
Normer för manlighet bidrar till pojkars och mäns psykiska ohälsa och begränsar deras benägenhet att söka hjälp och vård i tid. Samma normer påverkar hur män blir bemötta inom vården.
Jämställt föräldraskap
Ett jämställt föräldraskap gynnar barns hälsa, utveckling och välbefinnande. Det är också viktigt för föräldrarnas relation till barnet och varandra. Kommuner och landsting kan bidra till mäns ökade ansvarstagande för föräldraskapet.
Män som utövar våld
Att förändra beteendet hos våldsutövare är en viktig del i arbetet att förebygga våld. SKL har tagit fram kunskapsstöd hur kommuner och regioner kan utveckla arbetet med våldsutövande män, samtidigt som de utsattas trygghet sätts i centrum.
Maskulinitet och jämställdhet
En femte skrift som ger en introduktion till området män och jämställdhet och arbetet med att förändra mansnormer.
Filmer om män och jämställdhet
Under satsningen producerade SKR ett antal filmer om att utmana och förändra normer för manlighet inom skola, vård, omsorg och andra verksamheter. Filmerna finns samlade i videokanalen SKR Play. Sökordet är 'maskulinitet'.
Röster om manlighet – psykisk hälsa handlar om Mottagningen för unga män (MUM) i Göteborg, dit killar mellan 18 och 26 år kommer för att samtala om hur de mår och känner sig.
Informationsansvarig
-
Love Nordenmark
Handläggare