- Startsida
- SKR
- Arbetsgivare, kollektivavtal
- Arbetsrätt, lagar
- Anställning
- Anställningens upphörande
- Uppsägning, arbetsbrist
Uppsägning, arbetsbrist
En uppsägning som inte hänför sig till arbetstagaren personligen räknas i lagen till begreppet arbetsbrist.
Vanligen uppkommer arbetsbrist vid driftsinskränkningar eller vid omorganisation av verksamheten som kan leda till att en arbetstagare inte längre behövs. Arbetsbrist kan också uppstå genom att arbetsgivaren beslutar att inte längre anslå medel till en verksamhet eller utföra andra verksamhetsförändringar.
Turordning
Om arbetsbristen medför att en eller flera arbetstagare kommer att sägas upp gäller att det ska ske i turordning. Turordningsregler gäller enligt 22 § LAS och grundprincipen är att den som har kortast anställningstid ska sägas upp först. Vid lika anställningstid ger högre ålder företräde.
Turordningsreglerna innebär att det inte nödvändigtvis är den arbetstagare vars arbete berörs av arbetsbristen som ska sägas upp. Arbetstagaren måste då omplaceras för att få fortsatt arbete. En förutsättning för omplacering är att arbetstagaren har tillräckliga kvalifikationer för det fortsatta arbetet, det innebär att den anställde ska vara kompetent för de arbetsuppgifter som arbetstagaren med kortare tid på turordningslistan utför. Det innebär att den anställde ska uppfylla såväl de praktiska som de teoretiska minimikraven som gäller vid nyanställning.
Begrepp vid turordning
Driftsenhet
Driftsenhet, byggnad eller bebyggelse inom inhägnat område. Till exempel kommunhus, skola eller sjukhus. Om arbetstagarorganisationen begär ska en gemensam turordning upprättas för högst tre driftsenheter inom förvaltningens verksamhetsområde på orten.
Ort
Ort, befolkningsmässig koncentration, tätort.
Kollektivavtalsområde
Kollektivavtalsområde saknar betydelse vid turordningshanteringen. Turordningen sker utifrån grupper av arbetstagare som har befattningar med i huvudsak jämförbara arbetsuppgifter oavsett facklig tillhörighet.