Publicerad 7 mars 2023

Testning i SSBTEK

Testning handlar om att ta fram information om kvalitet till intressenter.

För SSBTEK finns det flera intressenter inom olika områden av tjänsten, där t.ex. Förvaltning SSBTEK tittar på hela tjänsten från bastjänst till slutanvändare. Genom att dela upp tjänsten och titta på varje del isolerad för att sedan titta på interaktion mellan delarna, så kan man säkra hela flödet.

Testmodell, teststrategi och självdeklarationer utgör testarbetet

Att hitta en gemensam metodik kring testning mellan flera myndigheter/organisationer, Driftspart, verksamhetssystemsleverantörer och kommuner är svårt. Därför används en testmodell för de stora penseldragen kring ansvar och förväntningar, där teststrategin går in mer på detaljer och där självdeklaration används för att knyta tillbaka till uppfyllnad av förväntningar på alla parter.

Filmen på omkring fem minuter ger en kort introduktion till testmodellen och teststrategin i SSBTEK och förstår hur dessa ska användas.

Testmodell SSBTEK

Syftet med detta dokument är att beskriva testmodellens olika delmoment, flöden och aktiviteter samt beskriva hur ansvaret fördelas mellan anslutande parter, Driftspart och Förvaltning SSBTEK.

Testmodellen kan användas som ett kravdokument kopplat till testning, testdata och testmiljö. Som kommun kan du därmed använda denna i din kravställning mot systemleverantör i deras arbete i verksamhetssystemet kopplat till SSBTEK.

Målgruppen för dokumentet är intressenter som vill ansluta sig eller som är anslutna till SSBTEK och som behöver information om Testmodellen.

Testmodell SSBTEK (PDF) Pdf, 522 kB.

Teststrategi SSBTEK

Flera initiativ har implementerats för att förbättra kvalitet i SSBTEK-lösningen. Teststrategin är ett hjälpmedel för de som kvalitetssäkrar lösningen för att proaktivt kunna hitta avvikelser, problem och risker i lösningen innan de når slutanvändare.

Teststrategin ska hjälpa och guida de som jobbar med SSBTEK-lösningen att hålla rätt fokus och rätt mål i arbetet kring testning.

Målgruppen för teststrategin är de som utvecklar och sedan testar delar som är anslutna till SSBTEK.

Teststrategi (PDF) Pdf, 375 kB.

Självdeklarationer

I självdeklarationen redovisas följsamhet mot uppsatta krav och riktlinjer.

I de fall där part inte följer riktlinjerna ska avvikelser rapporteras. Självdeklarationen möjliggör också för anslutna parter att rapportera avvikelser på beroenden som kan finnas på andra delar.

Självdeklarationerna är uppdelade i fyra olika områden: bastjänst, SSBTEK, verksamhetssystem och Etablering av samverkan.

Målgruppen är Uppgiftslämnare, Driftspart, Expertrådet (som representanter för olika verksamhetssystem), verksamhetssystemleverantörer och systemförvaltare på kommuner.

Självdeklaration - bastjänst (doc) Word, 131 kB.

Självdeklaration - SSBTEK (doc) Word, 142 kB.

Självdeklaration - verksamhetssystem (doc) Word, 137 kB.

Informationsansvarig

  • Cecilia Fredriksson
    Utredare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.