Ergonomi, arbetsmiljö
Ergonomi handlar ofta om hur arbetsplatsen och arbetsmiljön ska se ut för att inte slita på kroppen i onödan. Det kan exempelvis handla om arbetsställning, ljud, ljus och klimat samt hur kroppen används på ett lämpligt sätt vad gäller att skjuta, dra, lyfta, bära och kroppshållning.
Ofta skiljer man på belastningsergonomi och kognitiv ergonomi.
Belastningsergonomi
Belastningsergonomi handlar om hur arbetsställningar, arbetsrörelser, fysisk belastning och andra förhållanden påverkar kroppens muskler och leder.
Belastningsergonomi, Arbetsmiljöverket
Säkra personförflyttningar
Säkra personförflyttningar handlar om att förbättra arbetsmiljön och skapa säkra personförflyttningar för både utförare och vårdtagare. Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak) har tagit fram en praktiknära guide för säkra personförflyttningar, "Säkra personförflyttningar- en forskningsbaserad guide för bättre arbetsmiljö".
Säkra personförflyttningar, Mynak
Guiden är framtagen tillsammans med Arbetsmiljöverket och arbetsmarknadens parter under ledning av en forskargrupp. Den vänder sig till chefer, medarbetare och skyddsombud inom hälso- och sjukvård, vård och omsorg och tandvård.
Kognitiv ergonomi, informationsergonomi
Kognitiv ergonomi eller informationsergonomi handlar om när vi tolkar och tar in information i ett samspel mellan människa och teknik. Den kognitiva ergonomin blir allt viktigare i ett allt mer informationsintensivt samhälle. Utmaningen handlar om att anpassa teknik till vår kognitiva förmåga; att se, höra, förstå, minnas och fatta beslut. För att förstå samspelet mellan människan och maskinen måste vi först förstå hur vår hjärna fungerar.
Ett perspektiv som inkluderar våra ergonomiska förutsättningar handlar om människa, teknik och organisation (MTO). Att betrakta ett arbetsmoment i ett MTO-perspektiv är att försöka se hur människa, teknik och organisation samspelar när risker uppstår.
Läs vidare
Informationsansvarig
-
Gunnar Sundqvist
Utredare