Rehabilitering på arbetsplatsen är att hjälpa sjuka och skadade att återgå i arbete. För att klara det måste arbetsgivaren anpassa arbetsplatsen till de anställdas olika förutsättningar. Detta brukar kallas arbetsanpassning.
Arbetsgivaren har det övergripande ansvaret för den arbetsplatsinriktade rehabiliteringen, det vill säga åtgärder med syftet att en person ska återgå i arbete. Men den enskilde är alltid skyldig att bidra till sin egen rehabilitering. Det gäller både vid planeringen och i genomförandet.
Att den enskilde deltar aktivt är en grundläggande förutsättning för att rehabiliteringen och återgången i arbete ska lyckas.
När någon på en arbetsplats blir sjuk eller skadad gäller det att snabbt sätta igång rehabiliteringen. Ju fortare det går, desto större chans att den anställde kan komma tillbaka i arbete. I den här fasen är det viktigt att se till vilken arbetsförmåga den enskilde har kvar i stället för att fokusera på den som inte finns.
Förutom arbetsgivaren blir många andra involverade i rehabiliteringen: hälso- och sjukvård, företagshälsovården och försäkringskassan. För att hålla ihop allt detta krävs att det finns bra och kända rutiner för hur rehabiliteringen ska gå till. Det gäller både internt i organisationen och externt mot andra aktörer som deltar i rehabiliteringen.
Forskningen visar att en arbetsplats med god arbetsmiljö har lägre sjukfrånvaro. Ett systematiskt arbetsmiljöarbete, ett bra ledarskap och en väl fungerande organisation är avgörande för att skapa en hälsosam arbetsmiljö. Chefer och arbetsledare måste också känna till vilka resurser som finns internt när någon inte kan jobba som förr.
En annan viktig förutsättning är att samarbetet med andra parter i arbetet löper smidigt och effektivt. Det senare är oerhört betydelsefullt för den som blivit skadad eller sjuk.
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!