Publicerad 12 september 2023

Lärande exempel, klimat: Underlätta näringslivets omställning

Kommuner och regioner har en viktig roll i att skapa och medverka i arenor som underlättar samverkan och dialog med och mellan näringsliv, akademi, myndigheter och andra samhällsaktörer. Det handlar dels om att främja nätverkande för att dela ny kunskap och praktik, dels att kroka arm genom gemensam färdriktning och gemensamma projekt.

Lärande exempel

  • Bengtsfors – en resurseffektiv och inkluderande kommun genom industriell symbios

    I Resurseffektiva och inkluderande kommuner genom industriell symbios (RiK Symbios Bengtsfors) gör Bengtsfors kommun och Mötesplats Steneby en stor satsning på cirkulär omställning tillsammans med det lokala näringslivet, Chalmers Industriteknik och Fyrbodals kommunalförbund. Målet är att skapa konkreta symbiossamarbeten mellan företag samt ta fram en långsiktigt hållbar organisations- och finansieringsform för ett symbioscentrum baserat i Bengtsfors kommun.
    Arbetsmarknad, Innovation, Näringsliv Klimat
  • Privat-offentlig samverkan i etableringsprocessen för den industriella symbiosen Regenergy FRÖVI

    Tack vare att Business Region Örebro agerade brygga mellan det privata och det offentliga kunde Regenergy Frövi – tomatodling med hjälp av spillvärme – förverkligas. Industriprojektet bidrar till hållbarhet och har skapat omkring 150 nya arbetstillfällen.
    Arbetsmarknad, Innovation, Näringsliv, Samhällsplanering Klimat
  • Handslag för cirkulärt byggande – ett Göteborgsinitiativ för en storskalig återbruksmarknad

    Återbruk och andra cirkulära lösningar ska öka markant vid både ny- och ombyggnation i Göteborg. Det är avsikten med ett handslag mellan 50 av stadens privata och offentliga fastighetsägare. Tillsammans vill aktörerna skapa en fungerande marknad för återbrukat material.
    Näringsliv, Samhällsplanering Byggande, Klimat
  • Industriell och urban symbios i Sotenäs – för vår hållbara framtid

    I Sotenäs är samarbete ledordet. Sotenäs Symbioscentrum stödjer industriell och social symbios mellan företag i kommunen eftersom systemet blir effektivare än om var och en optimerar sin egen verksamhet. Det har lett till såväl fler företagsetableringar i kommunen som minskade CO2-utsläpp och ökad användning av återvunna material.
    Innovation, Näringsliv, Samhällsplanering Klimat, Miljö, hälsa
  • Händelö Eco-Industrial Park – att få ut mer resurser av det som blir över

    Genom att se avfall som en resurs kan de sex aktörer som utgör Händelö Eco-Industrial Parks bioraffinaderi leverera tre slutprodukterprodukter - bioetanol, djurfoder och kolsyra - med extremt bra klimatprestanda. Kan detta lärande exempel inspirera din kommun att också hitta företagssymbioser?
    Arbetsmarknad, Innovation Byggande, Klimat
  • Skånes Effektkommission – samverkan för att skapa rätt förutsättningar för el, energi och elektrifiering i Skåne

    Region Skåne har tagit initiativ till en effektkommission för att samla aktörer som tillsammans kan skapa rätt förutsättningar för den elektrifiering som krävs för klimatomställningen. Ambitionen är att påverka nationell nivå för att tillgången till el ska bli god, tillförlitlig och till rätt pris. Arbetet har också bidragit till en större förståelse, kunskap och samsyn bland de skånska aktörerna på el- och energiområdet.
    Arbetsmarknad, Innovation Byggande, Klimat
  • Uppsala klimatprotokoll – ett lokalt klimatavtal mellan offentliga och privata aktörer

    Sedan 2010 har aktörer från olika branscher i Uppsala samverkat inom ramen för nätverket Uppsala klimatprotokoll. Nätverket samlar en bredd av medlemmar bakom samma mål – att sänka utsläppen i linje med vad Parisavtalet kräver för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.
    Näringsliv Klimat
  • Företag, föreningar och kommunen formar tillsammans Falkenbergs klimatinitiativ

    Dialoger mellan näringsliv och kommun om hur Falkenberg ligger till i förhållande till målen i Agenda 2030 satte fingret på vikten att gå samman för att hitta lösningar. Det blev starten till Falkenbergs klimatinitiativ.
    Arbetsmarknad, Näringsliv Klimat, Miljö, hälsa

Kommunernas klimatarbete, enkätundersökning 2023

Läs rapporten

Ett brett och engagerat arbete för att begränsa klimatpåverkan pågår i Sveriges kommuner. Insatserna i klimatarbetet är i huvudsak frivilliga. Det visar SKR:s enkät 2023, som besvarats av 200 kommuner.

Enkätundersökningen innehåller också en stor mängd färska lärande exempel som visar de många insatser inom klimatområdet som görs i kommuner.

Informationsansvarig

  • Victoria Kalén
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.