Publicerad 28 januari 2025

Uppsala klimatprotokoll – ett lokalt klimatavtal mellan offentliga och privata aktörer

Sedan 2010 har aktörer från olika branscher samverkat inom ramen för nätverket Uppsala klimatprotokoll. Nätverket samlar en bredd av medlemmar bakom samma mål – att sänka utsläppen i linje med vad Parisavtalet kräver för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

Sammanfattning

Klimatomställningen kräver ett brett engagemang från kommuner, företag, institutioner och individer. Uppsala, med sina två universitet, företagsinkubator, produktionsindustri och kunnig befolkning, har goda förutsättningar för ett effektivt samarbete i klimatfrågor. Uppsala klimatprotokoll syftar till att minska utsläppen av växthusgaser och påskynda omställningen genom samverkan mellan företag, offentliga verksamheter, universitet och föreningar. Tillsammans visar medlemmarna att klimatdriven affärs- och verksamhetsutveckling är vägen framåt.

Målet är att minska utsläppen med 20 procent per år fram till 2030, i enlighet med Parisavtalet, baserat på koldioxidbudgetteorin, där minskningstakten justeras årligen. Fokus ligger på nätverkets totala utsläpp, men indirekta utsläpp från värdekedjan (scope 3) följs upp separat.

Uppsala klimatprotokoll fungerar som en kunskapspartner och främjar samarbete genom att dela erfarenheter och lärdomar. Genom aktiviteter som seminarier, utbildningar och värdskap drivs en gemensam värderingsförändring som påverkar flera branscher i kommunen. Medlemmarna får insikter i andra aktörers klimatarbete, vilket höjer deras kompetens och stärker Uppsalas position som ledande inom klimatdriven verksamhetsutveckling. Medlemskapet fungerar även som en katalysator för intern omställning genom gemensamt utvecklingsarbete i fokus- och arbetsgrupper.

Bakgrund

Uppsala har en klimatpåverkan som vida överstiger vad som är hållbart ur ett globalt perspektiv. Samtidigt upplever staden snabb befolkningstillväxt, hög utvecklingstakt och en expanderande arbetsmarknad. Denna tillväxt erbjuder stora möjligheter för förbättringar, men ställer också krav på en ansvarsfull och tydligt prioriterad utveckling som leder till socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbara lösningar.

Uppsala kommun insåg tidigt vikten av att mobilisera lokala aktörer för att nå klimatmålen, då ingen enskild aktör kan uppnå de ambitiösa målen på egen hand. Det finns många områden där staden behöver minska sina klimatutsläpp, men där enskilda aktörer inte har tillräcklig kontroll, resurser eller kunskap för att ensamma genomföra nödvändiga åtgärder. Inspirerade av Parisavtalet föddes idén om ett lokalt klimatavtal där offentlig och privat sektor samarbetar för att minska Uppsalas utsläpp. Genom samarbete och pådrivande arbete ökar varje aktör sina chanser att nå sina klimatmål samtidigt som de bidrar till den övergripande omställningen av staden.

År 2010 inbjöd Uppsala kommun lokala aktörer från olika samhällssektorer och branscher att gemensamt ta sig an klimatutmaningen. Med inspiration från FN:s klimatkonvention utarbetades ett lokalt Parisavtal, med syftet att Uppsala skulle ta ledning i klimatarbetet och fungera som en förebild för andra städer.

Ny avtalsperiod

Uppsala klimatprotokoll arbetar i perioder om tre år, och har precis påbörjat sin sjätte period. Nätverket har idag ett 40-tal medlemmar. För att bli medlem skriver aktörer under ett klimatavtal.

Klimatavtal period VI: 2024–2027, Uppsala klimatprotokoll

Klimatutmaningar

Vid varje ny period beslutar varje medlem att anta de utmaningar som är mest relevanta för att minska just sin verksamhets klimatpåverkan. Klimatutmaningarna utgör ett verktyg för att påskynda klimatomställningen och nätverket har för perioden identifierat 17 olika klimatutmaningar. Genom att utmana varandra drivs utvecklingen framåt. Utmaningarna är indelade i olika områden:

  • Energi
  • Transport
  • Bygg och anläggning
  • Arbetsplats

Mer information om klimatutmaningarna, Uppsala klimatprotokoll

Uppföljning

Klimatprotokollet arbetar i treårsperioder, och när en period avslutas sammanställs resultaten i ett klimatbokslut. Dessa bokslut visar att Klimatprotokollet kontinuerligt har minskat de gemensamma utsläppen av växthusgaser sedan starten. Årligen följs medlemmarnas utsläpp av växthusgaser, energianvändning och framsteg i de antagna klimatutmaningarna upp.

Klimatbokslut period V: 2021–2024, Uppsala klimatprotokoll

Organisation och struktur

Klimatprotokollets organisation och struktur består av flera olika forum som arbetar med organisation, vägledning, processledning och samordning och spelar en viktig roll för samverkan, inspiration och kunskaps- och erfarenhetsutbyte.

Bland annat finns fokus- och arbetsgrupper på olika teman. Fokusgrupperna utgår från medlemmarnas behov av att arbeta tillsammans i en specifik fråga baserat på antagna utmaningar. Fokus- och arbetsgrupperna är inte konstanta utan kan variera över tid. Flera av fokusgrupperna har arbetsgrupper kopplade till sig, för att komma djupare i vissa frågor.

Fokus- och arbetsgrupper, Uppsala klimatprotokoll

Uppsala kommun tillhandahåller processledning för att leda och samordna nätverkets arbete, som finansieras gemensamt av medlemmarna.

Oberoende nätverk med kommunen som huvudman

Uppsala kommun är juridisk huvudman för Uppsala klimatprotokoll. Däremot är Klimatprotokollet ett oberoende nätverk, där kommunen är en medlem likställd med övriga medlemmar. Alla medlemmars lika inflytande över Klimatprotokollets utveckling och nätverkets självständighet ska värnas. Ansvaret för Klimatprotokollets utveckling och uppfyllande av vision ligger hos medlemmarna själva.

Mångfald av branscher – en styrka

Klimatprotokollets styrka ligger i mötet mellan olika medlemmar och branscher – privat, offentlig och ideell sektor. Medlemmarna är ambassadörer för nätverket och representerar det externt. Eftersom medlemmarna har olika karaktär varierar deras bidrag.

Miljöorganisationer spelar en roll likt en revisor, där de säkerställer att arbetet är trovärdigt och effektivt. Resursorganisationer förväntas bidra med tid och spetskompetens för att hjälpa andra medlemmar att minska sina utsläpp. Dessa organisationer betalar inte medlemsavgift, eftersom deras syfte inte är att minska egna utsläpp, utan att stötta övriga medlemmar i deras omställning.

Medskick till den som tar del av exemplet

Genom samverkan i nätverket får företagen en värdefull möjlighet att gemensamt ta fram och använda verktyg och metoder som kan vara svåra att utveckla som enskilda aktörer. Tillsammans arbetar medlemmarna bland annat med en gemensam metod för klimatuppföljning och verktyget klimatutmaningar. Protokollet ger, baserat på de antagna klimatutmaningarna, möjlighet att både fördjupa arbetet inom specifika branscher eller tematiska områden och att mötas för att utbyta erfarenheter mellan branscher som vanligtvis inte samarbetar, vilket bidrar med nya perspektiv.

Fördjupning

Klimatprotokollet, Uppsala kommun

Läs vidare

Kontaktperson

Belén Camarero del Río
Utvecklingsledare
Uppsala klimatprotokollbelen.camarerodelrio@uppsala.se

Informationsansvarig

  • Victoria Kalén
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.

Om exemplet

Ämne
Klimat
Exempel från
Kommun
Tidsperiod
Startade 2010 och pågår.
Verksamhetsområde
Näringsliv

Lärande exempel

SKR:s lärande exempel ska ge konkret hjälp och bidra till verksamhetsutveckling i kommuner och regioner.

Gå till alla lärande exempel