- Startsida
- Offentlig säker mat
- Egenkontroll
- Mottagningskök
- Städning sällan, mottagningskök
Städning som sker mer sällan i mottagningskök
En kom-ihåg-lista för det som inte behöver rengöras så ofta.
Skåp och lådor
Töm och torka ur. Lådinsatser körs i diskmaskin om de får plats.
Torrförråd: Hyllor och väggar

Töm hyllor. Torka av hyllor och vägg med ren torkduk. Ställ tillbaka varorna.
Städförråd: Hyllor och väggar
Töm hyllor. Torka av hyllor och vägg med ren torkduk. Ställ tillbaka varorna.
Kylar

Torka hyllor, kylväggar och kyldörr utvändigt och invändigt med ren trasa, varmt vatten och diskmedel.
Ventilationskåpa
Torka rent med trasa och fettlösande rengöringsmedel eller använd ångtvätt enligt instruktion.
Väggar
Rengörs med ångtvätt enligt instruktion eller för hand:
Torka rent med trasa, varmt vatten och diskmedel. Torka av med varmvatten. Låt lufttorka.
Frysskåp
Töm och frosta av vid behov. Kontrollera datum på varorna för att se om något bör kasseras. Torka frysen och frysdörren utvändigt och invändigt med ren trasa, varmt vatten och diskmedel. Se till att ev. fett och handavtryck tvättas bort.

Rengör kransilar
Skruva loss yttersta delen på vattenkranarna och rengör silen som sitter innanför. Borsta med hett vatten och diskmedel.
Förebyggande mot skadedjur
Kontrollera om det finns växtlighet, avfall eller föremål där skadedjur kan gömma sig i närheten av ytterdörren. Kontrollera om det finns springor runt kökets och soprummets ytterdörrar och fönster. 5 mm räcker för att gnagare ska ta sig in. Se till att eventuella ventiler genom ytterdörrar eller yttervägg är försedda med nät, som är täta nog mot flugor och getingar. Kontrollera om det finns hål eller springor i golv/väggar /tak som gör det svårt att städa eller att skadedjur kan ta sig in. Spola igenom/rensa vattenlås där genomströmningen vanligtvis är låg.
Upptäckta brister felanmäls (se telefonlistan) och noteras på underhållslistan.

Kontrollera termometrar
Kontrolleraera termometrar. Lägg isbitar i en skål. när hälften har smält, så rör om. Mät temperaturen. Termometern ska visa 0°C. Kokande vatten (ca +100°C) kan också användas som referens. Notera i egenkontrollen.
Signera
Notera det du gjort i listan för storstädning.