- Startsida
- Offentlig säker mat
- Inköp
Inköp
Ställ krav på både produkter och leverantörer för att få leveranser som är anpassade efter era behov.
Insyn hos leverantören
Vid inköp av råvaror för tillagning i ert kök har ni koll på mycket av matens hantering själva. När ni köper in hel- eller halvfabrikat finns det möjlighet att få insyn i leverantörens hantering genom de inspektioner som kontrollmyndigheten gör hos alla livsmedelsföretag. Myndighetens kontrollrapporter är offentliga. Kontakta den kommun där er leverantör finns och be att få de senaste rapporterna.
Ställ krav när ni tar in nya produkter/leverantörer. Avstå från producenter/leverantörer som missköter rutiner för hygien och märkning. Avstå från leverantörer/transportörer med bristande kunskap om allergener. Använd checklista nr 3 från Allergibranschriktlinjerna för att förebygga problem med allergena faror.
Allergibranschriktlinjerna, checklista nr 3 Pdf, 439 kB.
För att motverka faran med Listeria, se till att det är minst två veckors hållbarhet kvar på vakuumpackad rökt fisk/skivade charkprodukter.