Publicerad 6 november 2020

Utskick från tillagningskök

Både temperaturen och informationen ska hålla hela vägen fram. Kom överens med mottagaren om vilka rutiner som ska gälla.

Varm mat

Varm mat i bleck med lock eller i förslutna förpackningar, packas i varma vagnar eller från värmeskåp i rena isolerade boxar. Allergimaten ska vara märkt direkt på kantin och lock eller förpackning och övrig mat med följesedel/matsedel. Temperaturen mäts före utskick för att kontrollera att varm mat håller över +60°C och kall mat under+8°C.

Skriv temperaturen i listan för utskick.

Blankett: Matens yttemperatur vid utskick

Använd gärna en IR-mätare (”laser”) som mäter på ytan, smidigt och snabbt. Om du mäter med insticksgivare, tänk på att rengöra den ordentligt.

Delade storförpackningar

Om ni delar storförpackningar, så märk den lilla förpackningen till mottagaren med produktnamn och bäst-före-datum om det inte är tryckt på.

Cook-chill

Cook-chill maten packas i kylrum och lagras i kyla. Maten ska hållas mellan 0-3°C i hela kedjan.

Förpackade varor

Förpackade varor och mejeriprodukter direkt från leverantör, som ska vidare till mottagningsköken, packas i isolerade väskor/boxar eller vagnar.

Om det blir fel

  • Om varm mat inte håller minst +60°C, så värm upp den igen. Det måste i så fall ske senast en timme efter tillagning.
  • Om ni märker att något blivit fel i utskicket, så ring snarast till mottagaren och meddela vad som blivit fel.
  • Om det finns osäkerhet kring specialkosten eller dess märkning så chansa inte utan prata med den som ansvarat för tillagningen och meddela mottagaren.

Ordlista

Cook chill

Cook chill är ett system för matlagning i storkök, som korrekt använt ger maten en viss hållbarhet. Denna hållbarhet nyttjas för transport av färdiga maträtter från produktionsenheter till matgästen. Cook chill innebär att maten tillagas på traditionellt sätt och sedan snabbt kyls ner till +3°C eller kallare. Nedkylningen ska vara övervakad med kärntermometer. Maten förvaras härefter i en temperatur mellan 0°C och +3°C till dess den ska serveras eller återupphettas.

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR
Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.