- Startsida
- Offentlig säker mat
- Egenkontroll
- Tillagningskök
- Disk, rengöring och tvätt, tillagningskök
Disk, rengöring och tvätt i tillagningskök
Förslag till rutiner för er rengöring i köket.
Disk
Vattentemperaturen ska vara högst 45°C i förskölj, 55-65°C vid diskning och minst 80°C vid sköljning. Kontrollera detta en gång per vecka.
Låt disken lufttorka innan det staplas. Torka aldrig med handduk, förutom brickor. Endast det som är för stort för maskinen diskas för hand.
Blankett: Temperatur diskmaskin
Vagnar och boxar
Vagnar och boxar rengörs efter användning.
Städredskap
Använd en egen uppsättning städredskap till köket. Använd alltid rena trasor och skrapor. Förvara dem hängande så att de torkar. Toaletter ska ha en annan uppsättning städredskap så att inte föroreningar sprids. Rengöringsmedel ska aldrig förvaras tillsammans med mat.
Tvätt
Grytlappar, kökshanddukar, moppar och arbetskläder ska tvättas i minst +60°C. Om arbetskläderna tvättas hemma ska de förvaras /fraktas i ren tät påse.
Avfall
Varje dag ska soporna tas ut från köket till sopkärl och kompostrum.
Förslag på städscheman
Blankett: Daglig rengöring och veckorengöring
Om det blir fel
- Om det inte blir rent med de rutiner som används så behöver städschemat ändras så att rengöringen görs oftare eller på ett annat sätt.
- Om du ser skadedjur eller spillning ring felanmälan för sanering.
- Om det blir fel på diskmaskinen eller doseringen av medel kontaktas felanmälan. Spara servicerapporten i egenkontrollpärmen.