- Startsida
- SKR
- Hälsa, sjukvård
- Utveckling av verksamhet
- Folkhälsa
- Förtroendevalda
Förtroendevalda ger förutsättningar för välfärd och hälsa
Genom att arbeta för bättre hälsa får vi på flera sätt ett mer hållbart och motståndskraftigt samhälle. Som förtroendevald har du möjlighet att få ihop verksamheternas bidrag till en helhet där hälsa och välbefinnande bidrar till måluppfyllelse.
De flesta rankar hälsa som det viktigaste i livet. Det bör påpekas att hälsa handlar om så mycket mer än sjukdomar. God hälsa och välbefinnande är en förutsättning för att klara skolan, arbeta, leva självständigt och bidra till samhällets utveckling. Hälsoläget och förutsättningarna för att må bra är dock ojämt fördelat och skillnaderna ökar, exempelvis utifrån bakgrund och socioekonomi.
Hälsan är avgörande för att klara de demografiska utmaningar vi har framför oss. Fler behöver välfärdstjänster samtidigt som den arbetsföra befolkningen minskar. Att arbeta främjande och förebyggande är ett strategiskt val för att klara framtidens välfärd, kompetensförsörjning och finansiering. Välfärden är beroende av att medborgarna har goda förutsättningar att må bra och vara vid god hälsa.
SKR har tagit fram några frågor och svar inom folkhälsa för förtroendevalda.
Nyttan med folkhälsoarbetet
Min roll som förtroendevald
Folkhälsoarbete i min kommun/region
Film: förtroendevalda om sin roll i folkhälsoarbetet
Hör förtroendevalda ge sin syn på vikten av att arbeta hälsofrämjande och förebyggande, och politikens roll för att lyckas. De ger också sina bästa råd till nya förtroendevalda. Medverkande: Rachel De Basso, regionråd Jönköpings län, Behcet Barsom, regionråd Örebro län, Therez Almefors, kommunalråd Uppsala kommun och Annika Wallenskog, chefsekonom SKR. Filmen spelades in i januari 2023. Längd: cirka 4 minuter
Publikationer och annat material
Förebygga eller reparera
SKR har i sex ekonomirapporter beskrivit hälsofrämjande och förebyggande arbete med anknytning till ekonomi och effektivitet. Behov, utmaningar och handfasta exempel från olika delar av landet har belysts.
Förebygga eller reparera? Ekonomi och hälsa
För ett motståndskraftigt samhälle
Ett sätt att rusta samhällets motståndskraft mot kriser är att stärka medborgarnas förutsättningar och möjligheter för en god hälsa. Hälsofrämjande och förebyggande arbete är därför ett strategiskt val både för att klara framtidens välfärd och kommande kriser.
För ett motståndskraftigt samhälle
Statistik
Kommunspecifika rapporter Öppna jämförelser folkhälsa, Statisticon
Kommunspecifika rapporter Strategi för hälsa, Statisticon
Faktablad: Öppna jämförelser folkhälsa 2019 (PDF)
Databas för kommuner och regioner - Kolada
Lärande exempel
För att dra lärdomar av andra kommuner och regioners arbete med folkhälsa finns lärande exempel att ta del av.
Mål och budget för jämställdhet i Hedemora kommun
Statistikgruppen – en kreativ samverkan för jämlik hälsa i Örebro
Hälsofrämjande samverkan för jämlik hälsa i utsatt område Malmö
Läs vidare
Informationsansvarig
-
Filippa Myrbäck
Handläggare