Publicerad 28 juni 2024

Barnhälsovården

SKR stöttar regionerna i arbetet med att utveckla barnhälsovården. SKR verkar också på nationell nivå för att stärka förutsättningarna för samverkan mellan barnhälsovården och andra aktörer såsom mödrahälsovården, förskolan, tandvården och socialtjänsten.

En av hörnstenarna i utvecklingen av nära vård är att arbeta mer hälsofrämjande och förebyggande. Barnhälsovården arbetar med att främja hälsa och förebygga ohälsa hos alla 0-6-åringar och deras familjer. Det arbetet kan bidra till minskade skillnader i hälsa, och möjliggöra tidigt stöd och samordnade insatser i samverkan med andra.

SKR:s stöd inom barnhälsovården

  • SKR samordnar Mötesforum barnhälsovård, i syfte att erbjuda en plattform för informations- och erfarenhetsutbyte. Nätverket består framförallt av representanter från regionernas centrala barnhälsovårdsenheter, men även andra aktörer deltar ibland beroende på tema.
  • Företrädare för SKR:s program Nära vård är adjungerad i den nationella arbetsgruppen för barnhälsovård (NAG BHV) inom nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård.
  • SKR har kontinuerlig dialog och samarbete med myndigheter och andra nationella aktörer i frågor som rör utvecklingen av nära vård för barn och unga.

Nationell arbetsgrupp barnhälsovård inom kunskapsstyrningen

Regeringsuppdrag om barns hälsa

Tre aktuella regeringsuppdrag som handlar om både regionernas och kommunernas arbete för de yngsta barnens hälsa är:

  • arbetet med att ta fram ett nationellt hälsoprogram för alla barn och unga
  • uppdrag att stödja utvecklingen av utökade hembesöksprogram i socioekonomiskt utsatta områden
  • uppdrag att stödja utvecklingen av familjecentraler.

Informationsansvarig

  • Tyra Warfvinge
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.