- Startsida
- SKR
- Arbetsgivare, kollektivavtal
- Arbetsrätt, lagar
- Råd och stöd
- Råd och stöd i arbetsrättsliga domstolsprocesser, tingsrätt
Publicerad 24 november 2023
Råd och stöd i arbetsrättsliga domstolsprocesser, tingsrätt
SKR:s arbetsrättsjurister kan företräda sina medlemmar samt arbetsgivarförbundet Sobona som ombud i rättegång vid tingsrätten.
Arbetsrättsjuristernas arbete som ombud ingår inte i medlemsavgiften utan debiteras särskilt. Ombudskostnaden är för närvarande 2 200 kronor per timme, exklusive moms. Därutöver debiteras för resa och logi.
När arbetsgivaren blir instämd till tingsrätten i ett arbetsrättsligt mål företräds arbetstagaren inte av en facklig organisation. Arbetstagaren kan företräda sig själv eller anlita ett ombud, till exempel en advokat eller en juridisk byrå.
- Kommun/region får en stämning från tingsrätten med posten. Stämningen och arbetstagarens ansökan om stämning skickas till arbetsgivaren tillsammans med ett delgivningskvitto.
- Kontakta SKR om ni vill ha SKR:s arbetsrättsjurister som ombud.
E-post: info@skr.seTelefon: 08-452 70 00 - SKR ger snabbt besked om arbetsrättsjuristerna kan ta sig an målet som ombud för arbetsgivaren eller inte.
- Skriva under delgivningskvittot. Här bör noteras att endast den som är behörig att företräda arbetsgivaren i domstol enligt arbetsgivarens delegationsordning är behörig att underteckna delgivningskvittot! Delgivningskvittot skickas tillbaka till domstolen.
- Kort tid för svaromål typiskt sett 2 veckor från delgivning. Det står i handlingarna från tingsrätten. Arbetsgivaren bör därför kontrollera datum för när svaromål ska lämnas till domstol.
Skicka samtidigt kopia av alla handlingar från domstolen (stämning och övriga handlingar) omgående per e-post till info@skr.se - Besked från SKR om ombud. När SKR lämnat besked om vem som blir ombud i målet kommer en rättegångsfullmakt att skickas till arbetsgivaren för underskrift. Endast den som är behörig företrädare enligt kommunens/regionens delegationsordning kan underteckna fullmakten.
- Kontaktperson hos er. Arbetsgivaren behöver utse en kontaktperson som har uppdrag att hålla i kontakterna lokalt samt bistå med och ansvara för att det material som behövs i tvisten inhämtas med mera.
- Svaromål skickas in till tingsrätten. Ombudet ansvarar för att svaromål ges in till tingsrätten i tid.
- Datum bestäms för muntlig förberedelse. Tingsrätten bestämmer, i samråd med parterna, datum för det första förberedande sammanträdet i domstol.
- Handläggningen fortsätter i tingsrätten. Skriftväxling och bevisuppgift.
- Muntlig förberedelse. Förberedande sammanträde i domstolen. Vid sammanträdet, den muntliga förberedelsen, är förutom ombudet även en företrädare för arbetsgivaren närvarande. Tingsrätten går igenom målet och de frågeställningar som kvarstår samt vilken bevisning respektive part avser åberopa.
- Fråga om förlikning? Vid den muntliga förberedelsen kommer tingsrätten alltid att fråga parterna om det finns möjlighet att försöka komma överens/förlikas, med eller utan rättens hjälp.
- Datum bestäms för huvudförhandling. Om förlikning inte uppnås kommer målet att sättas ut till huvudförhandling.
- Huvudförhandling. Det är då parterna för fram sin sak inför domstolen, vittnen kallas och vittnesförhör genomförs i domstolen. Kan omfatta en eller flera dagar i domstolen, beroende på hur mycket bevisning det är och hur omfattande målet är.
- Dom. Dom meddelas normalt sett cirka tre veckor efter huvudförhandlingen.
- Om tingsrättens dom inte överklagas vinner domen laga kraft och då är målet klart.
- Ett överklagande prövas i sak bara om Arbetsdomstolen, som är högsta instans i arbetsrättsliga mål, beviljar prövningstillstånd.
- I många fall beviljas inte prövningstillstånd, dvs. det kommer ett beslut om avslag från Arbetsdomstolen. Då är målet klart, tingsrättens dom ändras inte.
- Om prövningstillstånd beviljas kommer handläggningen av målet i Arbetsdomstolen ske på samma sätt som i tingsrätten.
- När dom meddelas från Arbetsdomstolen inte kan denna överklagas utan vinner laga kraft direkt. Målet i domstol är därmed klart. Domen, det vill säga resultatet ska tas om hand.
- Rättegångskostnader. Huvudregeln är att förlorande part ska betala (sina egna och) motpartens rättegångskostnader.
- Fakturering. SKR fakturerar medlemmen för de ombudskostnader som uppkommit i målet, dvs. timarvode och övriga kostnader
- Frågor om domstolsärenden i arbetsrättsliga tvister kan ställas till SKR via e-post info@skr.se eller per telefon 08-452 70 00.