Publicerad 4 december 2020

Kylförvaring

Råa färskvaror kan innehålla stora mängder bakterier. De kan förstöra maten om temperaturen blir för hög. De kan också spridas till andra varor om maten inte är förpackad eller övertäckt.

Ni ansvarar för att maten ska vara säker. Om ni följer producenternas förvaringsanvisningar ska ni kunna lita på att maten håller god kvalitet fram till bäst-före-dag. Om ni förvarar kylvaror kallare än förvaringsanvisningen kommer de att få ännu längre hållbarhet. Detta kan vara ett sätt att minska svinnet.
Varor märkta med sista förbrukningsdag ska tillagas eller frysas in senast detta datum.

Rätt temperatur ökar hållbarheten

  • Kylförvaring i högst +4°C rekommenderas. Det nästan fördubblar hållbarhetstiden på kylvaror märkta med +8°C som förvaringsanvisning. Förvaring i +4°C eller kallare hämmar tillväxt av t.ex. Listeria. Färsk fisk som inte är frusen, ska hålla högst +2°C.
  • Färdiga påsar med sallader eller råkost ska förvaras i högst +4°C.
  • Färska hela grönsaker och frukter måste inte kylförvaras. Banan, gurka och tomat är känsliga för temperatur under +10°C. Däremot ökar hållbarheten på sallader och råkost om ingredienserna är kalla från början.
  • Färdiglagad mat som kyls ner och sparas bör märkas med datum och typ av maträtt. Ni kan räkna med en veckas hållbarhet på mat, som kylts och förvarats korrekt, om den sedan ska återupphettas i samband med servering.

Om temperaturen ändras

Om temperaturen i den kylförvarade maten skulle gå upp på grund av exempelvis kylhaveri får ni bedöma vilka varor som kan sparas, vilka som bör användas på en gång och vilka som måste kastas. Färdiglagad mat och färdiga sallader är exempel på känslig mat. Till de mindre känsliga varorna hör:

  • inläggningar, sylt/marmelad, ketchup/senap
  • förpackade och oöppnade mejerivaror
  • oljor, matfetter, dressingar
  • ägg

Bäst-före-datum och sista förbrukningsdag

”Bäst-före-datum” på mat som sparas gäller inte längre om förvaringstemperaturen har varit för varm. Märk dessa förpackningar med ett kortare datum. Läs mer om kylvarors hållbarhet

Mat som är märkt med ”sista förbrukningsdag” är extra känslig och är inte lämplig att spara efter ett kylhaveri. Säkerheten kan inte garanteras för mat med ”sista förbrukningsdag” om förvaringsanvisningen inte har följts.

Blanketter

Faror och åtgärder

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR