Publicerad 2 november 2020

Matens hantering i köket

Maten ska hanteras på ett säkert sätt, så att inte bakterier eller andra mikroorganismer kan växa till i den. Maten ska också skyddas mot andra föroreningar från personalen och omgivningen.

Perioder i rumstemperatur i samband med matlagningen ska göras så korta som möjligt. Tillväxt av mikroorganismer hindras med kyla (<+8°C) eller värme (>+60°C). Andra föroreningar förhindras med rengöring och personalhygien.

Förberedelse av mat

Använd alltid rena och hela skärbrädor och rena knivar.

Det är mycket viktigt att skilja på maträtter som ska tillagas och maträtter som inte ska tillagas. Olika maträtter ska hanteras på olika ytor/skärbrädor och med olika redskap.

Ta inte fram mer mat än ni kan förbereda på en halvtimme. Låt ugnsfärdiga bleck/stick vänta i kylen om det är ”kö” till ugnen.

Var extra uppmärksam på redskap och ytor som ni använt till rå kyckling. Diska och rengör dessa direkt efter användning. Tvätta händerna. Problem med Campylobacter i kyckling är tyvärr vanligt.

Ordlista

Campylobacter

Campylobacter är bakterier som kan finnas på kött, fågel och i opastöriserad mjölk. Det är oftast kyckling som orsakar problem. Efter vinterkräksjuka är Campylobacter den vanligaste orsaken till magsjuka i Sverige. Hundratals svenskar insjuknar varje vecka. Det krävs väldigt få bakterier för att orsaka sjukdom, som förutom illamående, feber, kräkningar och ev. blodiga diarréer kan orsaka ledbesvär och neurologiska komplikationer.

Se till att redskap och ytor som använts till rå kyckling rengörs/diskas direkt efter användning. Se till att kyckling blir genomstekt. Campylobacter dör vid upphettning. Servera inte opastöriserad mjölk.

Campylobacter, Livsmedelsverket

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR
Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.