- Startsida
- Offentlig säker mat
- Hantering av livsmedel
- Matens hantering i köket
Matens hantering i köket
Maten ska hanteras på ett säkert sätt, så att inte bakterier eller andra mikroorganismer kan växa till i den. Maten ska också skyddas mot andra föroreningar från personalen och omgivningen.
Perioder i rumstemperatur i samband med matlagningen ska göras så korta som möjligt. Tillväxt av mikroorganismer hindras med kyla (<+8°C) eller värme (>+60°C). Andra föroreningar förhindras med rengöring och personalhygien.
Förberedelse av mat
Använd alltid rena och hela skärbrädor och rena knivar.
Det är mycket viktigt att skilja på maträtter som ska tillagas och maträtter som inte ska tillagas. Olika maträtter ska hanteras på olika ytor/skärbrädor och med olika redskap.
Ta inte fram mer mat än ni kan förbereda på en halvtimme. Låt ugnsfärdiga bleck/stick vänta i kylen om det är ”kö” till ugnen.
Var extra uppmärksam på redskap och ytor som ni använt till rå kyckling. Diska och rengör dessa direkt efter användning. Tvätta händerna. Problem med Campylobacter i kyckling är tyvärr vanligt.