Publicerad 4 december 2020

Kylhaveri

Om temperaturen ändras

Om temperaturen i den kylförvarade maten skulle gå upp på grund av exempelvis kylhaveri får ni bedöma vilka varor som kan sparas, vilka som bör användas på en gång och vilka som måste kastas. Färdiglagad mat och färdiga sallader är exempel på känslig mat. Till de mindre känsliga varorna hör:

  • inläggningar, sylt/marmelad, ketchup/senap
  • förpackade och oöppnade mejerivaror
  • oljor, matfetter, dressingar
  • ägg

Bäst-före-datum och sista förbrukningsdag

”Bäst-före-datum” på mat som sparas gäller inte längre om förvaringstemperaturen har varit för varm. Märk dessa förpackningar med ett kortare datum. Läs mer om kylvarors hållbarhet

Mat som är märkt med ”sista förbrukningsdag” är extra känslig och är inte lämplig att spara efter ett kylhaveri. Säkerheten kan inte garanteras för mat med ”sista förbrukningsdag” om förvaringsanvisningen inte har följts.

Blanketter

Kontakt

Kontakta SKR

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset