Graviditetsenkäten börjar skickas ut den 1 december 2020. Syftet med enkäten är att få svar på hur kvinnor upplever vården inför, under och efter förlossning.
Kvinnor som föder barn har möjlighet att delta i Graviditetsenkäten och svara på frågor om hur de upplever vården och sin egen hälsa - före, under och efter förlossning.
Syftet med enkäten är att i en bred satsning fånga gravida och nyblivna mammors hälsa och erfarenheter av vården under graviditet, förlossning och året efter förlossning. Resultaten ger regionerna ett viktigt underlag för förbättringsarbete inom hela vårdkedjan utifrån kvinnornas behov.
Enkäten finns på 1177.se i tre olika delar och kan besvaras av kvinnor som:
Graviditetsenkäten genomförs inom ramen för överenskommelsen med regeringen om en förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa.
De kvinnor som är målgrupp kan själva kan läsa om enkäten på 1177.
Regionerna är ansvariga för spridning av information om Graviditetsenkäten i mödrahälsovården, förlossningsvården och barnhälsovården i den egna regionen. Som ett stöd i arbetet med att sprida information om Graviditetsenkäten har ett budskapsunderlag tagits fram. Budskapen kan användas i sin helhet eller som underlag vid utveckling av kommunikationsinsatser.
SKR har tagit fram regionspecifika filmer, bilder, affischer samt broschyr att dela ut till kvinnorna som är målgrupp för Graviditetsenkäten. Broschyren är även översatt till engelska, arabiska, farsi, finska, franska spanska och somaliska.
Budskapsunderlag Graviditetsenkäten (PDF, nytt fönster)
Den som ska svara loggar in på 1177.se. För det behöver de ett BankID eller annan e-legitimation. Under inställningar, som vanligtvis syns högt uppe till höger, kan de ange sin e-post och/eller sitt mobilnummer, och klicka i rutan så att de kan få aviseringar. Har de gjort detta kommer de att få en avisering via 1177.se till sin mobil och/eller e-post när enkäten finns tillgänglig. De kan svara på enkäten inom sex veckor. Testa gärna att logga in själv för att se hur det ser ut, så att du kan hjälpa den som har frågor.
SKR har tagit fram en lathund med bilder som beskriver hur inloggningen går till.
Frågorna i enkäten handlar både om kvinnornas erfarenheter och upplevelser av vården men också om den egna hälsan före, under och efter förlossning. Enkäten tar till exempel upp frågor som rör bemötande hos barnmorskan under graviditeten samt hur den psykiska och fysiska hälsa har varit under året efter förlossningen.
Ja. Enkäten går ut vid tre olika tillfällen men alla tre delar måste inte besvaras. Till exempel kan den som födde barn för ett år sedan kan fylla i den sista delen.
Resultaten kommer att återföras löpande till verksamheterna, via Graviditetsregistret. De första resultaten redovisas till regionerna den 1 april 2021, under förutsättning att tillräckligt många svar kommit in. Därefter redovisas resultaten löpande.
Varje vårdenhet inom mödrahälsovård och förlossning kommer att kunna logga in och följa sina resultat i Graviditetsregistret.
Enkäten finns vid lanseringen på svenska, men kommer att översättas till fler språk. Enkäten kommer på sikt att finnas på engelska, arabiska, farsi, finska, franska, spanska och somaliska.
Deltagarnas uppgifter är skyddade enligt svensk lag och får bara användas till utveckling av bättre vård och eventuell forskning. Svaren från Graviditetsenkäten presenteras på gruppnivå när resultaten presenteras för vårdens verksamheter. Innan uppgifterna kan användas för en eventuell forskningsstudie krävs alltid ett godkännande av Etikprövningsmyndigheten.
Det är frivilligt att delta i undersökningen och i Graviditetsregistret.
Du behöver känna till att Graviditetsenkäten finns, samt vid vilka tillfällen under graviditet och efter förlossning den går ut.
Eftersom två av tre delenkäter går ut efter förlossning så är barnhälsovården en mycket viktig informationskanal. När du träffar den som nyss fött barn kring åtta veckor efter förlossning samt eventuellt vid ettårskontrollen, ta upp Graviditetsenkäten och fråga om personen har en inloggning och kontaktuppgifter på 1177.se.
I alla regioner registreras en inskrivnings- och uppföljningsregistrering manuellt direkt i Graviditetsregistret. Tre regioner (Uppsala, Värmland och Kronoberg) har i nuläget ingen överföring av journaluppgifter till registret.
Enkät ett skickas utifrån uppgift om första journalförda besök under graviditet som barnmorskan fört in i den manuella inskrivningsregistreringen. Enkät två och tre skickas utifrån uppgift om förlossningsdatum. För de regioner med automatisk överföring från journal till Graviditetsregistret hämtas uppgift om förlossningsdatum från FV1-mappen.
I de regioner som inte har direktöverföring av journaluppgifter måste barnmorskan i mödrahälsovården föra in förlossningsdatum i den manuella uppföljningsregistreringen för att enkät två och tre ska skickas. Eftersom enkät två skickas och besvaras cirka åtta veckor efter förlossningen måste uppgift om förlossningsdatum registreras innan det gått åtta veckor efter förlossningen.
Den första enkäten är helt avhängig om barnmorskan gjort en manuell inskrivningsregistrering. Detta är lika för alla regioner.
För att enkäten ska skickas ut åtta veckor efter förlossningen krävs att barnmorskan i Uppsala, Kronoberg och Värmland registrerat förlossningsdatum manuellt i Graviditetsregistret tidigare än vad de flesta har som rutin idag, eftersom eftervårdsbesök görs upp till 16 veckor efter förlossningen varpå uppföljningsregistreringen i allmänhet görs.
I den manuella uppföljningsregistreringen finns uppgift om förlossningsdatum. Har den manuella uppföljningsregistreringen gjorts efter förlossningen (se ”Enkät två”) så leder detta automatiskt till att enkät tre skickas ut ett år efter förlossning.
Frågorna i enkäten har utformats av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i samarbete med Bristningsregistret, Graviditetsregistret, Svenska Barnmorskeförbundet och Svensk Förening för Obstetrik och Gynekologi.
Ja, Graviditetsenkäten pilottestades i Region Skåne och Region Halland i början av 2019. Piloten togs emot väl, fick god svarsfrekvens och var enligt utvärderingen relevant och uppskattad.
Graviditetsenkäten finansieras med medel från överenskommelsen om en förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa. Finansieringen sker från SKR:s del av pengarna och tas inte från regionernas pott. SKR samordnar arbetet kring enkäten, hantering av frågor och support, återföring av resultaten till regionerna samt framtagande av informationsmaterial och stödmaterial till medarbetare.
Regionerna står för tryck av informationsmaterial som SKR tar fram, distribution till verksamheterna samt för eventuella regionala och lokala kommunikationsinsatser.
Om du har frågor om enkäten är du i första hand välkommen att höra av dig till kontaktpersonen för satsningen i din region. Skulle du inte ha möjlighet till det eller av annan anledning inte se det som rätt väg så kan du skicka e-post till: graviditetsenkaten@skr.se
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!