- Startsida
- SKR
- Ekonomi, juridik
- Ekonomi
- Budget och planering
- Skatteunderlagsprognos
Skatteunderlagsprognos
Svensk och global konjunktur är på väg att försvagas. Återhämtningen efter pandemin kommer därmed att brytas. Effekterna av den synkroniserade penningpolitiska åtstramningen världen över, liksom den globalt höga inflationen, bidrar till att alltmer påtagligt bromsa efterfrågan i de flesta ekonomier. Läs mer i cirkulär 22:54 och EkonomiNytt 12/2022.
Tillväxten i Sverige blir framöver ytterst svag och en fas med sjunkande BNP under 2023 är sannolik.
Jämförelse med skatteunderlagsprognosen från oktober
Jämfört med den prognos vi presenterade i oktober (cirkulär 22:37, EkonomiNytt 09/2022, MakroNytt 03/2022) är faktisk skatteunderlagstillväxt nedreviderad samtidigt som den underliggande dito är uppreviderad. Detta beror på att reseavdraget kommer att återinföras och dessutom utökas, vilket minskar skatteunderlaget. Sammantaget står sig den huvudsakliga bilden från oktoberprognosen.
Hela prognosen presenteras i cirkulär 22:54 (kommuner) och EkonomiNytt 12/2022 (regioner), samt Ekonomirapporten, december 2022 (samhällsekonomin).
EkonomiNytt 12/2022 (regioner)
Ekonomirapporten, december 2022 (samhällsekonomin)
Prognosunderlag
SKR redovisar beräkningar av kommunernas och regionernas skatteintäkter och utfall i den kommunalekonomiska utjämningen. Prognosunderlag publiceras i samband med presentation av cirkulär och EkonomiNytt om nya budget- och planeringsförutsättningar.
Prognosunderlag 2022–2029 för kommuner
Prognosunderlag 2022–2029 för regioner
Specificering av vissa statsbidrag
Uppgifter om vilka statsbidrag som ingår i filen Prognosunderlag.
Läs vidare
Informationsansvarig
-
Anders Brunstedt
Ekonom
-
Patrik Jonasson
Ekonom