Publicerad 6 november 2020

Personalhygien i avdelningskök på förskola

Vid arbete med mat i avdelningens kök gäller följande rutiner.

  1. Använd förkläde.
  2. Tvätta händerna när du:
    • börjar arbetet
    • har varit på toaletten
    • har hanterat andra saker än mat och köksredskap
    • byter arbetsmoment
    • har snutit dig
    • har ätit/fikat
  3. Använd handskar om du har sår/plåster på handen, annars räcker det med rentvättade bara händer. Handskar ska bytas lika ofta som man tvättar händerna.
  4. Hantera inte oförpackad mat till andra om du:
  • mår illa eller har diarré
  • har feber eller halsont
  • har hudinfektion eller infekterat sår på händerna
  • är sjuk på annat sätt och detta kan smitta via maten.

Vid servering av mat behövs inga särskilda kläder men alla bör tvätta händerna innan serveringen börjar.

Ordlista

Handskar

Att använda engångshandskar innebär inte automatiskt bra handhygien. Den som måste använda handskar, till exempel på grund av sår eller ringar som inte kan tas av, ska se till att händerna är rena och byta handskar lika ofta som händerna skulle ha tvättats.

Tänk på att välja handskar av ett material som är avsett för all sorts mat som ni hanterar i köket. Det kan finnas handskar med begränsat användningsområde t.ex. ”ej för feta livsmedel”.

Kontakt

Kontakta SKR

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset