Publicerad 5 november 2020

Matservering till barn med allergi eller överkänslighet

Var noggrann med att barn, som behöver specialkost, alltid får rätt mat. Chansa aldrig. Kom överens om gemensamma rutiner.

Personalen har alltid ett ansvar för att rätt barn får rätt mat. Detta är extra viktigt om de som äter på avdelningen är små barn som inte själva kan förstå information om maten.

Håll koll på vilka lock och bestick som hör till den allergianpassade maten. Tänk också på om du har allergen på händerna från annan mat.

Se till att få ett tydligt meddelande från köket om ett allergiskt barn kan äta den vanliga maten.

Vid servering ska det alltid finnas skriftlig eller muntlig information om innehåll av eventuella allergen från EU:s allergenlista till exempel ”innehåller mjölk, fisk, selleri”.

Personalen ska också kunna ge information om vad det är för maträtt, till exempel ”Ugnsbakad lax med potatis och broccoli”.

Detta behövs dock inte om barnet har en känd överkänslighet och får en personligt anpassad portion märkt med sitt namn.

Läs vidare

Ordlista

Allergi

Kroppens immunförsvar reagerar mot något som hos de flesta är ofarligt. Hur mycket av det allergiframkallande ämnet som krävs för reaktion varierar mellan individer från några mikrogram till flera gram. Reaktionen kommer vanligtvis direkt men kan ibland komma efter några timmar eller något dygn. Vanligast är symtom från hud, slemhinnor, luftvägar och magtarmkanal. I svåra fall kan en allergisk reaktion leda till anafylaktisk chock. Anafylaktisk chock behöver behandlas med adrenalin.

EU:s allergenlista

  1. Spannmål som innehåller gluten: vete, råg, korn, havre¹, spelt, kamut och hybridiserade sorter av dessa
  2. Kräftdjur och produkter därav
  3. Ägg och produkter därav
  4. Fisk och produkter därav
  5. Jordnötter och produkter därav
  6. Sojabönor och produkter därav
  7. Mjölk (inklusive laktos) och produkter därav
  8. Nötter: mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt/Queenslandsnöt och produkter därav
  9. Selleri och produkter därav
  10. Senap och produkter därav
  11. Sesamfrön och produkter därav
  12. Svaveldioxid och sulfit över 10mg/kg
  13. Lupin och produkter därav
  14. Blötdjur (snäckor, musslor, bläckfisk och produkter därav

¹Ren havre är glutenfri

Dessa fjorton listade livsmedel är de som orsakar flest allvarliga allergiska reaktioner och överkänslighetsreaktioner bland EU:s befolkning. Den som serverar eller säljer livsmedel ska alltid kunna upplysa konsumenten om maten innehåller någon eller några av allergenerna på listan.

I en skriftlig ingrediensförteckning ska dessa allergen framhävas med annan stil, färg eller typsnitt.

Kontakt

Kontakta SKR

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset