- Startsida
- Offentlig säker mat
- Egenkontroll
- Avdelningskök, förskola
- Allergi och överkänslighet, förskola
Matservering till barn med allergi eller överkänslighet
Var noggrann med att barn, som behöver specialkost, alltid får rätt mat. Chansa aldrig. Kom överens om gemensamma rutiner.
Personalen har alltid ett ansvar för att rätt barn får rätt mat. Detta är extra viktigt om de som äter på avdelningen är små barn som inte själva kan förstå information om maten.
Håll koll på vilka lock och bestick som hör till den allergianpassade maten. Tänk också på om du har allergen på händerna från annan mat.
Se till att få ett tydligt meddelande från köket om ett allergiskt barn kan äta den vanliga maten.
Vid servering ska det alltid finnas skriftlig eller muntlig information om innehåll av eventuella allergen från EU:s allergenlista till exempel ”innehåller mjölk, fisk, selleri”.
Personalen ska också kunna ge information om vad det är för maträtt, till exempel ”Ugnsbakad lax med potatis och broccoli”.
Detta behövs dock inte om barnet har en känd överkänslighet och får en personligt anpassad portion märkt med sitt namn.