Personer med funktionsnedsättning har sämre hälsa än andra målgrupper. För att förbättra deras hälsa krävs samarbete, ökad kunskap och förändrade arbetssätt inom socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården.
Personer med funktionsnedsättning har betydligt sämre hälsa än andra målgrupper. De tar oftare medicin mot depression, har i högre grad diabetes och lider oftare av övervikt.
Kvinnor med LSS-insatser och som har bröstcancer löper nästan dubbelt så stor risk att dö jämfört med andra patienter med bröstcancer. Personer med autism lever i snitt 16 år kortare än andra (jämfört med referensgrupp).
Många personer med intellektuell funktionsnedsättning går upp i vikt när de flyttar från föräldrahemmet till gruppbostad. Det medför ökad risk för diabetes och förhöjd risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
För att lösa dessa ojämlikheter krävs samarbete, ökad kunskap och förändrade arbetssätt inom socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården.
SKR anser att staten behöver stimulera till forskning i syfte att minska skillnader i hälsa samt att säkerställa att det finns evidens för den vård och behandling som ges. Detta gäller även hjälpmedel. Forskningsresultaten måste också spridas till kommuner och regioner för att komma individer till godo.
SKR har tagit fram skriften "Hur skapar vi bättre hälsa för personer med funktionsnedsättning?". I skriften beskrivs det ojämlika hälsoläget och presenteras förslag på förändrade arbetssätt och inspirerande exempel som kan förbättra hälsan hos personer med funktionsnedsättning.
Skriften Hur skapar vi bättre hälsa för personer med funktionsnedsättning?
Personal inom hälso-, sjuk-, tandvård och socialtjänst behöver:
SKR har i samarbete med DART kommunikationscenter vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg tagit fram detta bildstöd för att ge stöd till personer med diabetes typ 2.
Tanken är att stödet ska kunna användas av såväl individen själv, personal som stöttar i hemmet/på sysselsättning, och hälso-och sjukvårdspersonal som stöd kring kost- och levnadsvanor.
Bildstödet och den enkla texten hjälper, förenklar och förstärker kommunikationen och informationen. Materialet är fritt att ladda ner och använda utifrån DARTs uppdrag. Det kan till exempel användas till personer med intellektuell eller psykisk funktionsnedsättning. Det fungerar också som stöd i dialog med nyanlända.
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!