- Startsida
- SKR
- Integration, social omsorg
- Social omsorg
- Motverka segregation
Minska och motverka segregation
Segregation innebär att människor med olika förutsättningar och bakgrund lever åtskilda. Till exempel att de bor i olika områden, går i olika skolor och arbetar på olika arbetsplatser eller inom olika yrken. Många aktörer behöver samverka för att minska segregationen.
Många olika aktörer på både lokal, regional och nationell nivå behöver vara involverade i arbetet för att minska och motverka segregation. Arbetet behöver vara sektorsövergripande och bygga på samverkan och samordning för att skapa långsiktigt hållbara förändringar.
Det är också viktigt att arbetet har en lokal och bred förankring. Det kan ske genom till exempelvis dialoger med de boende och civilsamhället som berörs av det arbete som genomförs och de beslut som fattas.
Kommuner, regioner och staten är viktiga aktörer
Kommuner och regioner är viktiga aktörer i arbetet med att minska och motverka segregation. Det handlar både om insatser här och nu till de olika grupper av flickor och pojkar, kvinnor och män där segregationen får negativa konsekvenser för deras uppväxt- och levnadsvillkor.
Men det handlar också om långsiktiga strukturella insatser som kan leda till att färre drabbas av segregationens negativa konsekvenser. Så att barn och unga i vissa områden inte växer upp i otrygghet och med bristande tilltro till vuxenvärlden, samhället och framtiden.
För att nå framgång i arbetet med att minska och motverka segregation på lokal och regional nivå är också staten en viktigt aktör som behöver ingå i samarbetet.
SKR:s arbete
SKR arbetar med många frågor som knyter an till segregationens utmaningar, till exempel
- ökad närvaro i förskolan
- ökad likvärdighet i skolan
- omställning till ny socialtjänstlag
- bostadsförsörjning
- meningsfull fritid för barn och unga
- vålds- och brottsförebyggande insatser
- insatser mot radikalisering och destruktiva maskulinitet och hedersnormer
- kommunal samhällsplanering.
SKR:s medlemsnätverk mot segregation
I nätverket ingår kommuner och regioner som har ett aktivt arbete för att minska och motverka segregation.
Nätverket har flera syften. Dels att medlemmarna ska hålla sig uppdaterad på aktuell kunskap och framgångsrika arbetssätt, dels att utbyta erfarenheter och lära av varandras arbete för att minska och motverka segregation.
Nätverket bidrar också med kunskap om förutsättningarna på den lokala och regionala nivån som bidrar i SKR:s påverkansarbete på nationell nivå.
Nätverket träffas cirka fem gånger om året. Det vänder sig till personer som arbetar kommunövergripande/regionövergripande med frågeställningarna (strateg eller liknande).
Är din kommun eller region intresserad av att ingå i nätverket, ta kontakt med Ulrika Pudas.
Fakta om segregation
- Segregationen är relationell, det vill säga hur olika områden förhåller sig till och påverkar varandra. Det är därför inte ett område i sig som är segregerat, utan ett samhälle som är segregerat.
- Den segregation som finns i Sverige idag förklaras bäst med hjälp av de socioekonomiska faktorerna som itill exempel inkomst-, social- och yrkesgrupper.
- Den socioekonomiska boendesegregationen har ökat sedan 1990. Det är framförallt låg- och höginkomsttagare som lever åtskilda och det är en utveckling som förstärkts över tid.
- Segregation är inte ett storstadsfenomen. En majoritet av de svenska kommunerna, både stora och små, är idag mer segregerade än de var för över trettio år sedan.
- Segregation förstärker samhälleliga utmaningar och bidrar till skillnader när det gäller boendekvalitet, skolresultat, möjlighet till arbete och inkomst, fritidsaktiviteter och hälsa och livslängd.
- Segregationen påverkar förutsättningar för den lokala demokratin, jämställdhet, jämlikhet och möjligheten till ett socialt hållbart samhälle.
Läs vidare
Informationsansvarig
-
Ulrika Pudas
Utredare