Publicerad: 5 november 2020

Lärande exempel på arbete med Nära vård

Många regioner och kommuner har startat omställning till en nära och tillgänglig vård. Många nya arbetssätt har börjat utvecklas inom regioner och kommuner.

Nulägesbild med exempel i kortformat

SKR har tagit fram en nulägesbild av regionernas arbeten med Nära vård. Den bygger på den rapportering som regionerna lämnat till Socialstyrelsen hösten 2019. I rapporterna från regionerna finns flera tidiga tecken på att omställningen tagit fart. Några exempel är mobila team i olika former, satsningar på hälsofrämjande och förbyggande arbete och framgångsrika utskrivningsprocesser från sjukhuset.

Omställning pågår (PDF, nytt fönster)

Socialstyrelsen har sammanställt regionernas arbete i en rapport tillsammans med en bilaga där varje region presenteras separat.

Uppföljning av omställningen till en mer nära vård, Socialstyrelsen (PDF, nytt fönster)

Bilaga: Omställningen i de 21 regionerna, Socialstyrelsen (PDF, nytt fönster)

Lärande exempel från regioner och kommuner

Flera regioner och kommuner har påbörjat arbetet med en nära och tillgänglig vård. Här finns exempel från Ängelholm i söder till Övertorneå i norr.

Publikationer

Exempel utomlands

Nära vård i Alaska

Southcentral Foundation i Alaska har ett arbetssätt som utgår från människors behov och förutsättningar. Den personliga berättelsen där människan blir sedd och värdesatt är viktigast i processen. Personalen arbetar tillsammans och nära varandra i team.

Medarbetare och patienter berättar om arbetssättet och vad initiativet gjort för samhället de bor i. Längd 3.40 minuter.

Informationsansvarig

  • Lisbeth Löpare Johansson
    Samordnare

Kontakt

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!