Antal utlån av fysiska böcker sjönk kraftigt under pandemin. Under 2022 och 2023 har en återhämtning skett och med 48 miljoner utlån av fysiska böcker är nivån ungefär densamma som innan pandemin. Nedladdningen av e-böcker ökar och har mer än fördubblats mellan 2015 och 2023.
Biblioteksbesöken har långsamt minskat under lång tid, och antalet halverades under pandemin. Även avseende besöken har dock en återhämtning skett, men 47 miljoner besök 2023 var bara tre fjärdedelar av antalet besök innan pandemin.
Biblioteket som mötesplats
Bibliotek har delvis en annan roll i dag jämfört med hur många kanske föreställer sig ett traditionellt bibliotek. I dag är folkbiblioteket ett öppet, offentligt rum där man träffar människor, sitter och pluggar, läser tidningar, lånar datorer och internet gratis. Eller deltar i något arrangemang. Bibliotekens fysiska rum blir också extra viktig när trångboddheten ökar.
Rapporteringen av antalet aktiviteter som folkbiblioteken själva anordnar ökade årligen fram till pandemin, under vilken antalet aktiviteter halverades. Därefter har en återhämtning skett så att 153 000 rapporterade aktiviteter 2023 var nästan på samma nivå som 2019. Det innebär att det genomförs ungefär 420 aktiviteter varje dag, året runt på landets folkbibliotek. Till dessa kommer alla de aktiviteter som andra aktörer, till exempel lokala föreningar och studieförbund, genomför i bibliotekens lokaler och som inte ingår i den officiella statistiken.
En av alla de aktiviteter som biblioteken själva erbjuder är språkkaféer som framför allt hjälper nyanlända att snabbare lära sig svenska. Andra exempel på aktiviteter är allt från sagostunder, författarbesök och bokprat till läxläsning och kurser i att öka invånares IT-kompetens.
Folkbibliotek – viktig aktör för digital delaktighet