- Startsida
- SKR
- Samhällsplanering, infrastruktur
- Miljö, klimat och hälsa
- Klimat
- Energi och klimat
- Energikris och energieffektivisering
Energikris och energieffektivisering
Energikrisen har skapat nya utmaningar för kommuner och regioner. För energieffektivisering finns både nya krav och möjligheter. Här finner du information och stöd för arbetet med att spara energi och eleffekt.
Energikrisen har gett ökad aktualitet åt att spara och effektivisera användningen av energi. Det omfattar att optimera energianvändningen i relation till verksamhetens behov, styra användningen och effektbehov över tid och att få ett bättre samspel mellan el och fjärrvärme. Även frågor om krisberedskap har aktualiserats. En del insatser kan göras på kort sikt medan andra kräver investeringar.
Vad görs i kommuner och regioner?
Många kommuner och regioner har gjort översyn av egna verksamheter och fastigheter. En enkät i Dagens Nyheter (3 okt 2022) med svar från 126 kommuner visar exempel på insatser för att spara el kommande halvår. Vanligast är att byta till ledlampor, att bygga om och energieffektivisera lokaler och att installera solceller. 48 kommuner uppger också att de kommer att sänka temperaturen i lokaler. 17 kommuner uppger att julbelysningen ska begränsas. Fem av de svarande planerar också att stänga simhallar eller sänka bassängtemperaturen, medan fyra planerar att stänga eller begränsa öppettiderna i ishallar. Flera stänger även av sina bastur tillfälligt.
Släckt julbelysning och mindre värme – så ska kommunerna klara elkrisen i vinter, Dagens nyheter
Exempel: Så minskar Västra Götalandsregionen sin energianvändning
Kommuner informerar även invånare och företag om energibesparing och energiläget, ofta i samarbete med energirådgivningen.
Exempel på information och insatser för elbesparing i Västerviks kommun
Exempel på så kallad trivseleldning, Sollentuna kommun
Var finns aktuellt stöd för arbetet med att spara energi och eleffekt?
Regionala energikontor kan ge stöd
De regionala energikontoren, som i regel ägs av kommuner och regioner, kan på uppdragsbasis ge praktiskt stöd till energieffektivisering.
Energikontoren i Sverige, Energikontoren
Belok och Bebo, Energimyndighetens nätverk
Energimyndighetens nätverk för lokaler och bostäder, Belok och Bebo, har arbetat aktivt med stöd för energieffektivisering, där några kommunala fastighetsbolag medverkar. Särskilda satsningar har gjorts inom Energieffektiva vårdlokaler och resurseffektiv livsmedelshantering.
Energieffektiva lokaler, Belok
Energieffektiva storkök, Belok
Sveriges allmännytta
Sveriges allmännytta har ett särskilt klimatinitiativ, som omfattar merparten av alla lägenheter och även omfattar insatser för att spara energi och effekt.
Allmännyttans klimatinitiativ, Sveriges Allmännytta
Allmännyttan har tidigare tagit fram Energispartips - Allmännyttans energisparkampanj.
Energispartips, Sveriges Allmännytta
Energi- och klimatrådgivaren
Den kommunala energi- och klimatrådgivningen arbetar gentemot allmänhet och företag, med stöd av Energimyndigheten och de regionala energikontoren.
Energi- och klimatrådgivning, Energimyndigheten
Energieffektivisering, Energimyndigheten
EnOff-modellen underlättar upphandling
EnOff-modellen har tagits fram för att underlätta upphandling av energieffektiviseringstjänster och testats i Enköping.
Energieffektivisering i offentlig sektor, EnOff
Energieffektiviseringsföretagens guide till leverantörer
Energieffektiviseringsföretagen, Eneff har en guide till leverantörer av energitjänster.
Addas ramavtal energikonsulter
Adda har ett regionalt ramavtal för Stockholmsområdet som omfattar energikonsulter och andra tekniska konsulter. Ett nationellt avtal utreds för tekniska konsulter som ska stödja kommuner och regioner som fastighetsförvaltare och byggherrar, med förväntad avtalsstart våren 2024.
Regionalt ramavtal: Tekniska konsulter, Adda
Idrott, fritid kultur
Idrott, fritid och kultur är beroende av anläggningar som kan vara mycket energikrävande. Riksidrottsförbundet har tagit fram information kring idrottsanläggningar.
Tips till idrottsföreningar för att minska elanvändning, Riksidrottsförbundet
Energimyndigheten informerar om läget och stödjer energieffektivisering
Energimyndigheten har i uppdrag att stödja energieffektivisering inom offentlig sektor, med tips och webbinarier. Myndigheten har tagit fram kampanjmaterial för att minskad elanvändning och rapporterar om Sveriges energiläge.
Energieffektivisering inom offentlig sektor, Energimyndigheten
Varje kilowattimme (kWh) räknas, Energimyndigheten
Sveriges energiläge, Energimyndigheten
Svenska Kraftnät informerar om effektläget
Svenska Kraftnät, SvK, har info om effektläget och om eventuell manuell förbrukningsfrånkoppling vid effektbrist. Vid effektbrist berordrar SvK utvalda elbolag att koppla bort ledningar. Detta görs i största möjliga mån enligt det underlag som tagits fram inom Styrel. Styrel är ett system för att identifiera vilka elledningar som bör prioriteras utifrån vilka samhällsviktiga elanvändare som finns på respektive elledning. För kommunerna är deltagande i planeringsarbetet frivilligt.
Effektbrist och förbrukningsfrånkoppling, Svenska Kraftnät
När elen inte räcker till, Svenska Kraftnät
Många kommuner och regioner arbetar med energieffektivisering sedan länge
Rapporten Regionernas Fastighetsnyckeltal från SKR visar på effektivisering per yta med 27 procent sedan år 2000. Några goda exempel på regionernas arbete presenteras även i rapporten Öppna jämförelser Miljöarbetet i regionerna 2023. SKR har tidigare tagit fram ett flertal publikationer och handböcker inom energieffektivisering.
Regionernas nyckeltal för fastigheter
Öppna jämförelser, miljöarbetet i regionerna 2023
Under åren 2009–2014 gjordes en särskild satsning på effektivisering via Energimyndigheten och energieffektiviseringsstödet, där 90 procent av alla kommuner och regioner deltog. Det omfattade mål, planer, rapportering och erfarenhetsutbyte och visade på en sammantagen energieffektivseringstakt på ca 1,5 % per år, vilket är något högre än i Energimyndighetens återkommande stickprovsundersökningar.
Statligt stöd till energieffektivisering i kommuner och landsting
Länsstyrelserna har tidigare haft i uppdrag att ta fram regionala energi- och klimatstrategier, i samarbete med regioner och kommuner.
Regionala energi- och klimatstrategier, Länsstyrelsernas energi- och klimatsamordning LEKS
Insatser på EU-nivå
Inom EU:s gröna giv har EU:s direktiv om energieffektivitet (EED) beslutats i september 2023 med tuffa krav på medlemsstaterna som ska implementeras under tiden fram till 2025. Offentlig sektor ska energieffektivisera med 1,9% per år, med mål som är olika styrande från 11 oktober 2025 eller 2027. Direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD) väntas kunna beslutas våren 2024.
Initiativet REPowerEU under 2022 vidtogs för att motverka störningarna på energimarknaderna till följd av Rysslands invasion av Ukraina. EU:s lag om krisintervention på elmarknaden syftade till att minska den totala efterfrågan på el, med möjligheter för pristak på el och en solidaritetsskatt på höga vinster från fossil energi. Liknande möjligheter har inarbetas i översynen elmarknadsdirektivet (EMD).
EUs gröna giv med flera energiinitiativ, EU-kommissionen
Direktivet om energieffektivitet (EED) , EU-kommissionen
Nationella initiativ
Energipolitisk inriktningsproposition och Klimatpolitisk handlingsplan
Regeringens klimatpolitiska handlingsplan ska presenteras i december 2023.
Energipolitisk inriktningsproposition vintern 23/24 väntas innehålla mål för elproduktion och leveranssäkerhet.
Uppdrag för stärkt försörjningstrygghet, elproduktion och flexibilitet
Svenska Kraftnät och Energimyndigheten har haft flera uppdrag att intensifiera arbetet med att stärka försörjningstryggheten i energisektorn på kort och lång sikt. Svenska Kraftnät har förberett ytterligare upphandling av förbrukningsflexibilitet och planerbar elproduktion i södra Sverige och lämnat förslag om kapacitetsmekanism för framtiden.
En kartläggning via Energiföretagen Sverige visar att det finns ytterligare omkring 1 100 MW teoretisk produktionskapacitet i södra Sverige. Det är huvudsakligen fossila reservanläggningar i olika stadier av ”malpåse”. För att flera anläggningar ska kunna köras krävs upphandling av SvK, undantag från miljötillstånd samt tillgång till bränsle, om inte fossilt så är det bioolja.
Energimyndigheten har tagit fram en fjärr- och kraftvärmestrategi, inkluderat bättre villkor för deras systemnyttor.
Informationsansvarig
-
Andreas Hagnell
Handläggare