Publicerad 13 juni 2025

Energi och klimat

Att minska energianvändningen i byggnader sparar både pengar och miljö. Kapacitetsbristen i elnäten kräver flera olika insatser.

Energieffektivisering i byggnader

SKR arbetar för energieffektivisering i byggnader och andra kommunala verksamheter. För regioner finns uppgifter från år 2000 och framåt som visar på fortsatt effektivisering. Tidigare Öppna jämförelser Energi och klimat visade att kommuner och regioner minskade sin energianvändning i lokaler och allmännyttans bostäder med 1,5 procent per år 2009-2014 i samband med Energieffektiviseringsstödet.

EU:s direktiv om energieffektivisering (EED) och energiprestanda i byggnader (EPBD) ska genomföras i Sverige under 2025 och 2026. Det ställer höga krav på både Sverige i stort och på offentliga byggnader.

Det finns en fortsatt stor potential till ytterligare energieffektiviseringar i kommunernas och regionernas fastigheter. Det visar SKR:s rapport ”Fortfarande miljarder skäl att spara”. Enligt beräkningarna bör det gå att spara cirka 25-30 procent på 20 år. Det motsvarar 7 TWh och ungefär 7 miljarder kronor i minskade energikostnader per år.

PM om energidirektiven EED och EPBD och genomförandet i Sverige, maj 2025 (PDF) Pdf, 192 kB.

Yttrande om Boverkets tre delrapporter om EPBD, juni 2025 Pdf, 123 kB.

Regionernas fastighetsnyckeltal avseende 2024

Miljöarbetet i regionerna 2025

Fortfarande miljarder skäl att spara - potential för energieffektivisering i kommunernas och landstingens byggnader

Insatser mot kapacitetsbrist i elnäten

Bristen på kapacitet i elnäten hindrar tillväxt och omställningen till ett klimatsmart samhälle. SKR har fört fram flera förslag för en säker tillförsel av el i hela landet. Flera bedömare ser behov av en fördubblad elanvändning, från dagens ca 140 TWh för att möta ökat behov från industri, transporter etc. Därtill innebär en större andel förnybar variabel produktion en utmaning för systemet.

Elnätet behöver byggas ut och förstärkas, men bromsas av långa tillståndsprocesser. Lokal produktion av kraftvärme är delvis ett alternativ för utbyggnad av elnät, men ges i princip ingen extra ersättning för att den finns på rätt plats. SKR har lyft behoven av att säkra produktion av kraftvärme, genom bättre villkor än dagens skatter och marknadsvillkor. Energimyndigheten redovisar i december 2023 en strategi för fjärrvärme och kraftvärme.

Riksdagen antog en energipolitisk inriktningsproposition 2024 och flera utredningar har tagit fram förslag om tillståndsprocesser, elmarknaden och villkor för enskilda kraftslag.

Debattartikel, Tio åtgärder för el i hela landet

SKR:s ställningstagande angående grön omställning

Uppföljning av energiprestanda i bygglovsprocessen

SKR har tagit fram underlag för att följa upp energikrav under bygglovsprocessen. Formulär och förslag till vägledning har utvecklats under 2019 i ett projekt med sex regionala nätverk för lågenergibyggande. Under 2022 har Sveby utvecklat mallen, även för användning av byggherrar och bransch.

Energiprestanda under byggprocessen, mall

Klimatredovisning för regioner

I ett projekt med regionernas miljöchefer har SKR sedan 2022 låtit ta fram ett excelverktyg för regionernas klimatredovisning. En ny version har tagits fram för redovisningen avseende 2024.

Klimatberäkningsverktyg (Excel) Excel, 5 MB.

Vägledning klimatredovisning (Word) Word, 312 kB.

Utökad beräkning Byggnation (Excel) Excel, 58 kB.

Utökad beräkning Naturbruk (Excel) Excel, 66 kB.

Arbete inom trafik och hållbara städer

Arbetet för minskad klimatpåverkan sker inom många områden. SKR stödjer arbetet med transporter och hållbar stadsutveckling som görs i kommuner, landsting och regioner. Det gäller exempelvis infrastrukturplanering och satsningar på kollektivtrafik, cykel, parkeringspolicy och trafikplanering.

Trafik och infrastruktur

Informationsansvarig

  • Andreas Hagnell
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.