Publicerad 6 november 2020

Servering av mat på avdelningskök i äldreomsorgen

Ni ska kunna informera om maten när ni serverar den. Hantera och förvara specialkost skilt från annan mat. Alkoholservering kräver att ni är pålästa.

Ni som avdelningspersonal har alltid ett ansvar för att rätt person får rätt mat. Detta är extra viktigt om de som äter på avdelningen inte själva kan förstå information om maten.

Se till att få ett tydligt meddelande från köket om en allergisk matgäst kan äta den vanliga maten.

Vid servering ska det alltid finnas information om innehåll av eventuella allergen från EUs allergenlista till exempel ”innehåller mjölk, fisk, selleri”. Denna information bör ni få från köket, antingen i menyn eller tillsammans med matleveransen. Detta behövs dock inte om den boende har en känd överkänslighet och får en personligt anpassad portion märkt med sitt namn. Om matgästen frågar, ska ni också kunna ge information om vad det är för maträtt, till exempel ”Ugnsbakad lax med potatis och broccoli”.

Livsmedelsinformation/märkning

Specialkost

I avdelningsköket ska alltid finnas aktuell information om matgästernas eventuella behov av anpassad mat. Konsistensanpassad mat är extra känslig för bakterier. Mat med gelékonsistens ska förvaras kallt. När du gör i ordning mat till någon med överkänslighet/allergi är det viktigt att läsa ingrediensförteckningar noga och arbeta på rena ytor med rena redskap. Undvik träredskap. Se till att allergianpassade livsmedel till exempel glutenfritt förvaras i slutna förpackningar eller övertäckta så att de skyddas mot spill från andra livsmedel.

Alkoholservering

Servering av alkohol regleras inte i livsmedelslagstiftningen, utan i alkohollagstiftningen. Tänk på att många läkemedel är olämpliga att kombinera med alkohol.

Alkoholservering på särskilda boenden, Folkhälsomyndigheten

Ordlista

EU:s allergenlista

 1. Spannmål som innehåller gluten: vete, råg, korn, havre¹, spelt, kamut och hybridiserade sorter av dessa
 2. Kräftdjur och produkter därav
 3. Ägg och produkter därav
 4. Fisk och produkter därav
 5. Jordnötter och produkter därav
 6. Sojabönor och produkter därav
 7. Mjölk (inklusive laktos) och produkter därav
 8. Nötter: mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt/Queenslandsnöt och produkter därav
 9. Selleri och produkter därav
 10. Senap och produkter därav
 11. Sesamfrön och produkter därav
 12. Svaveldioxid och sulfit över 10mg/kg
 13. Lupin och produkter därav
 14. Blötdjur (snäckor, musslor, bläckfisk och produkter därav

¹Ren havre är glutenfri

Dessa fjorton listade livsmedel är de som orsakar flest allvarliga allergiska reaktioner och överkänslighetsreaktioner bland EU:s befolkning. Den som serverar eller säljer livsmedel ska alltid kunna upplysa konsumenten om maten innehåller någon eller några av allergenerna på listan.

I en skriftlig ingrediensförteckning ska dessa allergen framhävas med annan stil, färg eller typsnitt.

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR
Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.