Publicerad 6 november 2020

Rengöring i avdelningkök i äldreomsorgen

En liten kom-ihåg-lista för städning som görs ofta och städning som görs mer sällan.

Porslin och köksredskap

Porslin och köksredskap diskas i maskin. Välj det varmaste programmet. Följ instruktioner för maskinen. Låt disken lufttorka.

Rengör diskmaskinen vid behov enligt tillverkarens anvisningar.

Arbetsytor och bordsvagnar

Arbetsytor och bordvagnar rengörs, efter användning, med handdiskmedel eller annat medel som är avsett för kök. Byt/tvätta trasor dagligen.

Mikrovågsugn

Mikrovågsugn och spis rengörs vid behov med handdiskmedel eller annat medel som är avsett för kök.

Kylen

Kylen torkas ur en gång per vecka. Se till att all mat är övertäckt eller i slutna förpackningar.

Frysen

Frysen frostas av och torkas ur vid behov.

Torrförråd / skafferi

Torrförråd/skafferi rengörs en gång per månad. Se till att förpackningar är stängda.

Övriga skåp

Övriga skåp och lådor rengörs två gånger per år.

Sopor

Ta ut soporna från avdelningsköket varje dag.

Underhåll och förebyggande mot skadedjur

Det är viktigt att du meddelar enhetschefen om något i lokalerna, inredningen eller utrustningen är skadat eller trasigt. Om du misstänker att det kommit in skadedjur ska du meddela detta till fastighetsansvarig. Släng mat som har blivit angripen av skadedjur.

Djur

Om ni har tama djur i verksamheten på äldreboenden, så låt dem inte vara i köket. Se till att de har egna matskålar.

Ordlista

Djur

Tamdjur i verksamheten

Om ni har husdjur i verksamheten är det viktigt att de har egna matskålar. Djuren får inte vistas i köket.

Utflykt till gård med djur

Jordbruksverkets råd

Tänk på det här som besökare

  • Tvätta händerna noga med tvål och vatten både före och efter kontakt med djuren (inte bara handsprit!).
  • Tänk på att ha på dig rengjorda skor/stövlar som är lätta att tvätta av innan du lämnar gården.
  • Lyssna noga på den hygieninformation du får vid besöket och läs eventuella uppsatta skyltar.
  • Ta reda på var du kan tvätta händerna.
  • Fråga var du får äta mat som du eventuellt har med dig.
  • Tvätta händerna innan du äter. 
  • Drick gårdens mjölk bara om den är värmebehandlad (till exempel pastöriserad).

Om du ansvarar för barn eller andra personer som har svårt att själva tillgodogöra sig informationen om vilka regler som gäller bör de hållas under uppsikt och få hjälp med att tvätta händerna enligt ovan.

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.