Publicerad 6 november 2020

Mottagning av färdig mat till avdelningkök i äldreomsorgen

Var rädd om matens näringsinnehåll. Varmhåll så kort tid som möjligt. Beställ lagom mängder.

Varm mat

Den varma maten ska hålla minst +60°C och ha tillräckligt hög temperatur för att smaka gott och kännas varm när den serveras. Det bör alltså gå så kort tid som möjligt mellan att kantinerna kommer och att maten serveras. Varmhåll maten så kort tid som möjligt för kvaliténs skull (högst 2 timmar).

Kall mat

Värm upp maten tills det är +70°C mitt i maten. Varmhåll maten så kort tid som möjligt för kvaliténs skull (högst 2 timmar). Om ni behöver spara mat till någon som ska äta senare, så är det lämpligast att spara maten kall och värma den precis innan servering.

Disk i retur till köket

Töm alla bleck och kantiner ordentligt innan de ställs i retur till köket.

Beställ lagom mycket varor till ert kök

Anpassa beställningar av matvaror till en lagom mängd så att ni har lämplig omsättning i både torrförråd, kyl och frys med tanke på varornas hållbarhet. Undvik att frysa in mat på avdelningen eftersom långsam infrysning i ett vanligt frysskåp med efterföljande upptining sänker kvalitén på maten.

Kontakt

Kontakta SKR

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset