- Startsida
- SKR
- Tjänster
- Pressrum
- SKR i debatten
- Debattartiklar
Publicerad 13 januari 2025
Debattartiklar
Debattartiklar och repliker som har publicerats i andra medier.
Kontakta pressjouren 08-452 71 01 om debattartiklar och repliker.
-
Små kommuner förtjänar större roll i skolpolitiken
Om beslutsfattare på nationell nivå inför varje ny utbildningspolitisk reform frågar sig hur det skulle fungera i en liten kommun har vi kommit en bra bit på vägen för att förbättra den svenska utbildningspolitiken.
Förskola, Grundskola -
Det sista nära vård-omställningen behöver är ett omtag
Att Vårdanalys tycks ha uppfattningen att omställningen borde ha gått i mål redan är förvånande. Rapporten förbiser också de viktiga framsteg som gjorts.
Nära vård -
Förenkla inte frågan till enbart driftsform
Varje driftsform, oavsett om det är privat, kommunal förvaltning eller kommunalt bolag, har sina styrkor och svagheter.
Bredband, digital infrastruktur -
Ordet på allas läppar
EU behöver en stärkt, långsiktig och hållbar konkurrenskraft. Men det kan inte göras ensamt av företagen. Välfärden måste med, den lokala och regionala nivån är en självklar byggsten i konkurrenskraften.
EU, internationellt -
Kommunerna har en avgörande roll för konkurrenskraften
Om regeringen menar allvar med att det nu är dags att investera för att öka Sveriges konkurrenskraft så förväntar vi oss att kommuner och regioner bjuds in att vara med. Det går inte att skapa en hållbar tillväxt utan de aktörer som möjliggör etableringarna.
Företagsklimat, Klimat -
"Ivo behöver ha en dialog med vårdens aktörer"
Vi ser fram emot att följa Ivos fortsatta arbete och har stora förväntningar på hur tillsynen utvecklas, skriver debattörer från SKR som välkomnar Ivos nya generaldirektör.
Tillsyn -
Fokusera på osund konkurrens
Ska en kommun verkligen driva ett kafé eller ett gym? Vid första anblick svarar nog de flesta nej. Men ofta finns det rimliga skäl till att verksamheten bedrivs i kommunal regi.
-
Involvera vården när det nya hälsodataområdet införs
Om kommunerna, regionerna och staten gemensamt ska finansiera införandet av EHDS måste planering och ambitionsnivå beslutas gemensamt.
E-hälsa, Patientsäkerhet -
Höj bostadsbidraget så att fler får en lämplig bostad
Bostadsbidraget behöver justeras upp så att det står i rimlig relation till boendekostnaderna. Det lyfter SKR, Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna i en debattartikel.
Byggande -
De nya bygglovsreglerna blir inte nödvändigtvis enklare
Dagens regelverk för bygglov behöver förenklas, men regeringens nya förslag riskerar att bara skapa större otydlighet.
Byggande -
”Högre ambitioner krävs om aktivitetskrav ska få effekt”
Om regeringen gör de ändringar som kommunerna vill se så kommer reformen att bli riktigt bra, skriver debattörer från SKR som har fem förändringsförslag.
-
Replik: Verklighetsfrånvänt av Svenskt Näringsliv om sjukvården
Ökad tillgänglighet och kortare vårdköer är en viktig fråga för alla regioner. Men det finns inga genvägar och patienter med störst behov måste alltid prioriteras. Det skriver Johan Kaarme och Annika Wallenskog i en replik till Svenskt Näringsliv.
-
”Välfärd handlar alltid om människor”
Effektivitet ligger högt upp på alla kommuners agendor. Men det går inte att bortse från att kommunerna har väldigt olika förutsättningar. Det skriver Annika Wallenskog och Emelie Värja i en replik på SvD debatt.
Budget och planering -
”Socialtjänsten måste få pengar långsiktigt"
Den nya socialtjänstlagen är efterlängtad. Men den måste backas upp av långsiktig finansiering, skriver SKR, Vision, Akademikerförbundet SSR och Föreningen Sveriges socialchefer.
Framtidens socialtjänst -
Kraftsamla kring personcentrerad vård
Utveckla verktyg och kunskapsstöd till människor, så att de kan delta i beslut som rör deras hälsa, skriver representanter för bland annat patientorganisationer, RCC och SKR.
-
Kommuner och regioner kan inte trolla med knäna för att lösa beredskapen
Det är lokalt och regionalt som det civila försvaret sker i praktiken. Men kommuner och regioner kan inte trolla med knäna. Staten kan inte kräva snabba åtgärder utan att tillföra nya medel till nödvändiga investeringar.
Trygghet och säkerhet -
Gamla sanningar prövas – nya dörrar knackas
Året går mot sitt slut, ett år med stor oro i världen och stora förändringar inom EU. Det nya året innebär nya utmaningar och nya möjligheter. Vi behöver tänka nytt och våga knacka på nya dörrar. Det skriver gästkrönikören Anders Henriksson, ordförande SKR.
EU, internationellt -
Sveriges färdplan för AI måste börja i skolan
För att Sverige inte ska tappa i konkurrenskraft krävs att vi är snabba på att utveckla och integrera ny teknik. AI-kommissionen har tagit fram viktiga förslag men allt måste börja i skolan. En grundläggande digital kompetens krävs för att vi ska lyckas med det systemförändrande tekniksprång som AI innebär.
Grundskola -
Detta behövs för en effektiv digitalisering av vården
Regeringen, myndigheter och utredare vill ta fram nya digitala tjänster, när det som egentligen behövs är en nationell digital infrastruktur för svensk hälso- och sjukvård.
E-hälsa -
Den svenska modellen värnas bäst i samråd
Samtliga parter på arbetsmarknaden tillsammans med regeringen behöver bedöma om ny EU-lagstiftning kan införas i Sverige via kollektivavtal eller inte. I den mån lagstiftning behövs behöver parterna få möjlighet att påverka direktiven till de utredningar där de nya lagarna tar form. Nu är det upp till bevis för regeringen. Det skriver Ulf Olsson i en gästkrönika på Europaportalen.
EU, internationellt -
Så här kan Sverige bygga fler hyresrätter
De flesta av våra förslag kan regeringen genomföra omgående och utan större kostnader, sannolikt i stort samförstånd mellan olika samhällsaktörer.
Byggande
Informationsansvarig
-
Helene Lindstrand
Presschef