- Startsida
- SKR
- Hälsa, sjukvård
- Utveckling av verksamhet
- Folkhälsa
- Styra och leda
- Folkhälsostatistik
Folkhälsostatistik
Inför förslag till åtgärder och förbättringsarbete behöver vi veta, följa upp och analysera folkhälsoläget. Här hittar du färdiga kommunrapporter, tips, filmer och bra källor till statistik.
Kommunrapporter strategi för hälsa
SKR har tagit fram kommunspecifika rapporter för ett urval av centrala indikatorer ur Strategi för hälsa. Rapporterna kan användas som underlag i det fortsatta analysarbetet av den egna verksamheten eller för att kommunicera resultaten med ledningar och nämnder. Tänk på att anpassa rapporten efter utmaningarna och behoven i er kommun.
Kommunspecifika rapporter Strategi för hälsa
Folkhälsomyndigheten har tagit fram faktablad per kommun/län med resultat på kärnindikatorerna inom den nationella folkhälsopolitiken. Faktabladen är bra för att få en snabb överblick.
Folkhälsan i Sverige läns-och kommunnivå, Folkhälsomyndigheten
Faktablad psykisk hälsa läns- och kommunnivå, Folkhälsomyndigheten
Jämföraren i Kolada
I Kolada finns över 5000 nyckeltal. Dessa finns visualiserade i jämföraren genom färdiga vyer och urval, en överblick över intressanta data. Det som visas direkt är genomsnittsresultat, för att få resultaten fördelade på kön, markera rutan könsuppdelat ovanför varje tabell.
Utifrån folkhälsoperspektiv är vissa resultat extra intressanta
- Folkhälsa
- Agenda 2030
- Strategi för hälsa
- Jämställdhet
Även vissa sammanställningar kan vara intressanta:
- inom kommunen/eller dess verksamheter till exempel övergripande översikt, förskola, grundskola, omsorg, fritid.
- inom regionerna primärvård, somatisk vård, kollektivtrafik.
- breddat mått på regional utveckling – BRP +. En sammanställning av mått som visar såväl hållbar utveckling och livskvalitet. Utarbetat av Reglab och Tillväxtverket.
För kommuner
Presentation av hur du använder jämföraren i verktyget Kolada för kommuner. Längd cirka 12 minuter.
Regioner
Presentation av hur du använder jämföraren i verktyget Kolada för regioner. Längd cirka 9 minuter.
Fördjupande statistik
Här är exempel på olika statistikkällor som kan komplettera resultaten från Öppna jämförelser.
Folkhälsomyndighetens statistik
Folkhälsan i Sverige
Välj Folkhälsan i Sverige då du vill få information om utvecklingen för olika grupper, kön, ålder, utlandsfödda eller socioekonomi (utbildningsbakgrund) samt för olika regioner respektive kommuner på karta. För att kunna se skillnader som kanske inte kan tas fram på regional eller lokal nivå på grund av för litet underlag samt känsliga uppgifter. Här är statistiken dessutom kommenterad.
Varje målområde har en egen webbaserad rapport som inleds med infografik – dvs bilder som visualiserar det viktigaste läget på en övergripande nivå – som du kan använda i egna presentationer.
Folkhälsan i Sverige, Folkhälsomyndigheten
Folkhälsodata
Välj Folkhälsodata när du själv vill ta fram och bearbeta statistik. Folkhälsomyndighetens sammanställer färdiga tabeller och diagram för ett urval av den statistik som finns i databasen Folkhälsodata. Här finns möjligheter att hämta statistik och fördjupad kunskap.
För Kärnindikatorerna inom den nationella folkhälsostatistiken – välj ”Folkhälsan i Sverige”. Inom de flesta indikatorerna finns statistik på både läns- respektive kommunnivå (även om det står ”kön, region och år”).
Folkhälsodata, Folkhälsomyndigheten
Folkhälsostudio
I Folkhälsostudion går det att söka fram statistik utifrån valda indikatorer och skapa egna presentationer.
Folkhälsostudio - Interaktivt visualiseringsverktyg för att analysera data
Nordiska och internationella trender
I Öppna jämförelser folkhälsa redovisas vissa internationella trender i de övergripande texterna för respektive indikator. Dessa kan vara behjälpliga i analysarbetet även om lokala data saknas.
Nordisk statistisk databas
Nordisk statistisk databas innehåller resultat inom folkhälsa bland de Nordiska länderna framtaget av Nordiska ministerrådet. Syftet med denna statistik är att stödja de nordiska regeringarnas arbete med att skapa gemensamma lösningar som gynnar i i de nordiska länderna. Här finns statistik uppdelat på område exempelvis hälsa och hållbarhet. Det går även att jämföra statistik mellan de nordiska länderna.
OECD region well-being
Regional data från Organisationen för ekonomiskt samarbetet och utveckling, OECD. Jämför uppgifter som utbildning, hälsa, säkerhet mellan din egna region och andra regioner i länder inom Europa, Nordamerika och Oceanien.
Läs vidare
Informationsansvarig
-
Johanna Woltjer
Tf sektionschef