Publicerad 10 april 2024

SKR:s satsning mot hat och hot – #ståuppmothatet

Det måste få vara nog nu. Vi måste alla #ståuppmothatet och värna det demokratiska samtalet. SKR har sedan hösten 2021 uppmärksammat hot och hat mot förtroendevalda. SKR har tagit fram ett manér och filmer som kommuner och regioner kan använda i sociala medier.

Ett hot mot en förtroendevald är ett hot mot vår demokrati. SKR uppmärksammar genom satsningen #ståuppmothatet det ökande hotet och hatet mot förtroendevalda, som framförallt eskalerar i sociala kanaler. SKR-politiker uttrycker sina tankar kring och erfarenheter av näthat och uppmärksammar vikten av att respektera olika politiska åsikter och att polisanmäla allt hot och hat.

Syftet är att skapa ett mer ansvarstagande och respektfullt samtalsklimat både på och utanför nätet. Vi behöver helt enkelt få fler att reagera och agera mot näthatet.

Vi har alla ett ansvar för det allt hårdare samtalsklimatet. #ståuppmothatet du också!

Beställ SKR:s material #ståuppmothatet

Det är fritt fram för kommuner och regioner att använda hashtag ståuppmothatet och vara en del av SKR:s satsning. Det finns korta filmer och mallar som kan användas för spridning i sociala kanaler.

Beställ material

Ett exempel från satsningen mot hat och hot

Thomas Söderström, förtroendevald i Luleå kommun, är en av dem som medverkar i SKR:s satsning #ståuppmothatet

Det är nog nu. Tänk dig att behöva oroas över om din bil eller din egendom får stå ifred för att du är förtroendevald politiker. Eller att du får regelrätta hot riktade mot dig som person eller din familj för att du valt att engagera dig för något du tror på. Det här är en vardag för var fjärde förtroendevald och det måste få ett stopp. Demokratin får inte tystna.

Förtroendevald Thomas Söderström med citat om att #ståuppmothatet

Informationsansvarig

  • Elinor Haag
    Kommunikatör

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR
Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.