- Startsida
- SKR
- Demokrati, ledning, styrning
- Hot mot demokrati och samhällssystem
- Välfärdsbrottslighet
Välfärdsbrottslighet är demokratihotande
Välfärdsbrottslighet är ett hot mot demokratin och därmed allas problem. Kommuner och regioner behöver arbeta aktivt för att stärka det förebyggande arbetet och säkerställa att det finns en tydlig process för att hantera problem när de upptäcks. SKR arbetar för att sprida information till kommuner och regioner inom flera sakområden.
Med välfärdsbrottslighet menar SKR i detta sammanhang är när en extern aktör – företag eller privatperson – otillbörligen utnyttjar kommunala medel för egen vinning.
SKR har stärkt arbetet inom området genom att inrätta en samordnarfunktion för välfärdsbrottslighet och för arbetet mot otillåten påverkan. Samordnaren planerar utbildningsinsatser och nätverk, erfarenhetsutbyten och att dela exempel. SKR har inlett ett samarbete med myndigheter och aktörer med syfte att tydliggöra kommuner och regioners perspektiv och behov, stärka samverkan och identifiera gemensamma framgångsfaktorer.
När det gäller välfärdsbrottslighet och otillåten påverkan finnas ett stort behov av checklistor, mallar och instruktioner som stöd i arbetet. En del av det som efterfrågas är grundläggande och finns redan tillgängligt i en guidemen behöver få större spridning.
SKR har 2022 bjudit in samtliga regioner till ett möte med syfte att fördjupa lägesbilden kring välfärdsbrottslighet i regionernas verksamheter. Ett liknande möte kommer även att ske med kommunerna.
Omfattning av välfärdsbrottslighet
Det saknas en aktuell sammanställning. Men flera statliga utredningar har berört utbetalningar från offentliga försäkrings- och bidragssystem och uppskattat att omkring 2 - 4 procent kan bero på brott och oegentligheter. Kommuner och regioner köper verksamhet från privata utförare för 157 miljarder kronor per år och 2 procent motsvarar cirka 3,1 miljarder.
Köp av verksamhet i kommuner och regioner
Hinder för kommuner i deras arbete mot välfärdsbrottslighet
SKR har 2021 genomfört en undersökning om välfärdsbrottslighet och otillåten påverkan.
Resultat undersökning om välfärdsbrott och otillåten påverkan
I undersökningen identifierades ett antal områden som är hinder för kommunerna i arbetet mot välfärdsbrottslighet:
Nyhetsbrev
Läs vidare
Informationsansvarig
-
Christina Kiernan
Handläggare
-
Lotta Ricklander
Handläggare