Använd nio strategier för kompetensförsörjningen
De nio strategierna för kompetensförsörjning är ett stöd för kommuner och regioner för att kunna vara proaktiva i kompetensförsörjningsfrågor. Givet den tilltagande arbetskraftsbristen kan vi inte rekrytera oss ur kompetensutmaningen – strategierna beskriver vad du behöver göra istället.
Bodil Umegård, sektionschef på SKR, berättar om vad strategierna innehåller.
.jpg)
Bodil Umegård, Sektionschef, SKR
Vem kan använda sig av de nio strategierna?
– Strategierna riktar sig främst till HR inom kommuner och regioner men ger även första linjens chefer konkreta verktyg. Strategierna sätter också fokus på vad som behöver göras för att möta kompetensutmaningen för politik och ledning.
Strategierna har använts i arbetet med kompetensförsörjning i stor utsträckning. Särskilt små kommuner har begränsade resurser att arbeta fram egna kompetensförsörjningsstrategier. Många efterfrågar dock mer innehåll, i form av exempelvis verktyg, statistik och lärande exempel.
Strategierna har justerats, vad är det nya?
– Kommuner och regioner har efterfrågat ett tydligare stöd från SKR i bland annat frågor som rör lön, villkor och kollektivavtal och därför har två helt nya strategier kring lön/villkor och arbetstid tillkommit. Mycket har dock bevarats från tidigare strategier och de flesta känner nog igen sig.
Vad innehåller strategierna?
– Strategierna innehåller råd och stöd kring hur man kan arbeta, lärande exempel och verktyg, men även fakta och statistik.
Arbetet med att fylla strategierna med mer innehåll, stöd och verktyg, kommer att pågå under hela våren. Anledningen till att vi presenterar strategierna i flera steg är att vi har sett att det finns en stor efterfrågan att få veta hur de nya strategierna ser ut. Många använder de nio strategierna som grund i sina kompetensförsörjningsplaner. Därför såg vi ett behov av att berätta om de nya strategierna innan vi är helt färdiga med allt innehåll.

Nio strategier för kompetensförsörjning:
- Arbeta med friskfaktorer
- Underlätta för fler att arbeta mer och längre
- Värna arbetstiden
- Synliggör lön, villkor och förmåner
- Stärk chefens förutsättningar att leda
- Använd kompetensen rätt
- Utnyttja teknikens möjligheter
- Rekrytera och attrahera bredare
- Främja medarbetarnas utveckling och möjlighet till omställning
Informationsansvarig
-
Anna Aspeheim
Utredare