Publicerad 6 november 2020

Servering och beställning i avdelningskök på sjukhus

Rätt portion till rätt person. Ha extra omsorg om specialkosten. Låt inte infrysning förstöra matens kvalitet.

Information om maten

Ni som avdelningspersonal har alltid ett ansvar för att rätt person får rätt mat. Detta är extra viktigt om de som äter på avdelningen är små barn, sjuka äldre eller inte själva kan förstå information om maten, särskilt om någon har en överkänslighet mot mat. Kontakta alltid köket om ni är osäkra.

Se till att få ett tydligt meddelande från köket om en allergisk patient kan äta den vanliga maten.

Vid servering ska det alltid finnas information om innehåll av eventuella allergen från EU:s allergenlista till exempel "innehåller mjölk, fisk, selleri”. Detta behövs dock inte om patienten har en känd överkänslighet och får en personligt anpassad portion. Om ni är osäkra, ring köket. Information om maten kan också finnas i sjukhusets datasystemför måltider.

Om patienten frågar, ska ni också kunna ge information om vad det är för maträtt, t.ex. ”Ugnsbakad lax med potatis och broccoli”.

Läs mer om livsmedelsinformation på avdelning (=länk till märkningsavsnittet för avd.)

Specialkost

I avdelningsköket ska alltid finnas aktuell information om patienternas eventuella behov av anpassad mat. Konsistensanpassad mat är extra känslig för bakterier. Mat med gelékonsistensska förvaras kallt. När du gör i ordning mat till någon med överkänslighet / allergi är det viktigt att läsa ingrediensförteckningar noga och arbeta på rena ytor med rena redskap. Undvik träredskap. Se till att allergianpassade livsmedel t.ex. glutenfritt förvaras i slutna förpackningar eller övertäckta så att de skyddas mot spill från andra livsmedel.

Beställ lagom mycket varor till ert kök

Anpassa beställningar av matvaror till en lagom mängd så att ni har lämplig omsättning i både torrförråd, kyl och frys med tanke på varornas hållbarhet. Undvik att frysa in mat på avdelningen eftersom långsam infrysning i ett vanligt frysskåp med efterföljande upptining sänker kvalitén på maten.

Ordlista

Allergi

Kroppens immunförsvar reagerar mot något som hos de flesta är ofarligt. Hur mycket av det allergiframkallande ämnet som krävs för reaktion varierar mellan individer från några mikrogram till flera gram. Reaktionen kommer vanligtvis direkt men kan ibland komma efter några timmar eller något dygn. Vanligast är symtom från hud, slemhinnor, luftvägar och magtarmkanal. I svåra fall kan en allergisk reaktion leda till anafylaktisk chock. Anafylaktisk chock behöver behandlas med adrenalin.

EU:s allergenlista

 1. Spannmål som innehåller gluten: vete, råg, korn, havre¹, spelt, kamut och hybridiserade sorter av dessa
 2. Kräftdjur och produkter därav
 3. Ägg och produkter därav
 4. Fisk och produkter därav
 5. Jordnötter och produkter därav
 6. Sojabönor och produkter därav
 7. Mjölk (inklusive laktos) och produkter därav
 8. Nötter: mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt/Queenslandsnöt och produkter därav
 9. Selleri och produkter därav
 10. Senap och produkter därav
 11. Sesamfrön och produkter därav
 12. Svaveldioxid och sulfit över 10mg/kg
 13. Lupin och produkter därav
 14. Blötdjur (snäckor, musslor, bläckfisk och produkter därav

¹Ren havre är glutenfri

Dessa fjorton listade livsmedel är de som orsakar flest allvarliga allergiska reaktioner och överkänslighetsreaktioner bland EU:s befolkning. Den som serverar eller säljer livsmedel ska alltid kunna upplysa konsumenten om maten innehåller någon eller några av allergenerna på listan.

I en skriftlig ingrediensförteckning ska dessa allergen framhävas med annan stil, färg eller typsnitt.

Kontakt

Kontakta SKR

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset