Publicerad 6 november 2020

Mottagning av färdig mat i avdelningskök på sjukhus

Håll maten varm tills det är dags att äta. Ingen patient ska gå miste om en måltid. Skicka inget skräp till disken.

Varm brickdukad mat

Temperaturer och mathantering

Brickdukad varm mat, som kommer i vagn från köket ska hålla minst +60°C och ha tillräckligt hög temperatur för att smaka gott och kännas varm när den serveras. Det bör gå så snabbt som möjligt (högst 2 timmar) från tillagning till servering.

När maten får vänta

Se till att ha koll på om någon patient inte är på plats i samband med måltiden och behöver äta senare. Lämna denna bricka i värme. Maten ska dock inte serveras senare än två timmar efter tillagning.

Om det är vanligt att patienter med kort varsel missar måltider bör avdelningen ha mat i kylen som reserv istället. Blanda inte ”begagnade” brickor med nya orörda brickor som väntar i vagnen.

Brickor i retur till köket

Gör så här när brickorna ska gå i retur till köket:

  • Töm glas och koppar
  • Släng oöppnade engångsförpackningar eller spara hos patienten som mellanmål
  • Ta bort allt skräp från brickan
  • Om brickan blivit förorenad på avdelningen, till exempel med blod eller kräkning, måste den rengöras innan den sätts tillbaka i vagnen.

Kontakt

Kontakta SKR

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset