Publicerad 6 november 2020

Rengöring i avdelningskök på sjukhus

En liten kom-ihåg-lista för städning som görs ofta och städning som görs mer sällan

Porslin och köksredskap

Porslin och köksredskap diskas i maskin. Välj det varmaste programmet. Följ instruktioner för maskinen. Låt disken lufttorka.

Rengör diskmaskinen vid behov enligt tillverkarens anvisningar.

Arbetsytor och bordsvagnar

Arbetsytor och bordvagnar rengörs, efter användning, med handdiskmedel eller annat medel som är avsett för kök. Byt/tvätta trasor dagligen.

Mikrovågsugn

Mikrovågsugn och spis rengörs vid behov med handdiskmedel eller annat medel som är avsett för kök.

Kylen

Kylen torkas ur en gång per vecka. Se till att all mat är övertäckt eller i slutna förpackningar.

Frysen

Frysen frostas av och torkas ur vid behov.

Torrförråd/skafferi

Torrförråd/skafferi rengörs en gång per månad. Se till att förpackningar är stängda.

Övriga skåp

Övriga skåp och lådor rengörs två gånger per år.

Sopor

Ta ut soporna från avdelningsköket varje dag.

Underhåll och förebyggande mot skadedjur

Det är viktigt att du meddelar enhetschefen om något i lokalerna, inredningen eller utrustningen är skadat eller trasigt. Om du misstänker att det kommit in skadedjur ska du meddela detta till fastighetsansvarig. Släng mat som har blivit angripen av skadedjur.

Djur

Om ni har tama djur i verksamheten på äldreboenden, så låt dem inte vara i köket. Se till att de har egna matskålar.

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.