- Startsida
- Offentlig säker mat
- Egenkontroll
- Avdelningskök, sjukhus
- Rengöring, sjukhus
Rengöring i avdelningskök på sjukhus
En liten kom-ihåg-lista för städning som görs ofta och städning som görs mer sällan
Porslin och köksredskap
Porslin och köksredskap diskas i maskin. Välj det varmaste programmet. Följ instruktioner för maskinen. Låt disken lufttorka.
Rengör diskmaskinen vid behov enligt tillverkarens anvisningar.
Arbetsytor och bordsvagnar
Arbetsytor och bordvagnar rengörs, efter användning, med handdiskmedel eller annat medel som är avsett för kök. Byt/tvätta trasor dagligen.
Mikrovågsugn
Mikrovågsugn och spis rengörs vid behov med handdiskmedel eller annat medel som är avsett för kök.
Kylen
Kylen torkas ur en gång per vecka. Se till att all mat är övertäckt eller i slutna förpackningar.
Frysen
Frysen frostas av och torkas ur vid behov.
Torrförråd/skafferi
Torrförråd/skafferi rengörs en gång per månad. Se till att förpackningar är stängda.
Övriga skåp
Övriga skåp och lådor rengörs två gånger per år.
Sopor
Ta ut soporna från avdelningsköket varje dag.
Underhåll och förebyggande mot skadedjur
Det är viktigt att du meddelar enhetschefen om något i lokalerna, inredningen eller utrustningen är skadat eller trasigt. Om du misstänker att det kommit in skadedjur ska du meddela detta till fastighetsansvarig. Släng mat som har blivit angripen av skadedjur.
Djur
Om ni har tama djur i verksamheten på äldreboenden, så låt dem inte vara i köket. Se till att de har egna matskålar.