- Startsida
- Kunskapsstyrning vård
- Programområden och samverkansgrupper
- Nationella samverkansgrupper
- NSG metoder för kunskapsstöd
- Målbild för kunskapsstöd på 1177 för vårdpersonal
Insatsområde målbild för kunskapsstöd på 1177 för vårdpersonal
Insatsområdet avser att bereda en målbild för de kunskapsstöd som tas fram av Nationellt system för kunskapsstyrning och som ska publiceras på 1177 för vårdpersonal. Det inkluderar bland annat att beskriva målbilden gällande innehåll, format och målgrupper för kunskapsstöden.
Bakgrund
Styrgruppen för kunskapsstyrning (SKS) respektive Ineras styrelse beslutade i juni 2023 att nationella kliniska kunskapsstöd ska visas som en del av 1177 via en ingång för vårdpersonal. Förändringen innebär att samtliga kunskapsstöd på nationelltklinisktkunskapsstod.se migreras till 1177.
Vid en workshop som arrangerades (av Inera och stödfunktionen) för SKS och BG i augusti 2023 togs beslut om ett målbildsarbete för 1177 för vårdpersonal. Uppdraget delas in i två delar: en för tjänsten 1177 för vårdpersonal (Ineras uppdrag) och en för de kunskapsstöd som tas fram av Nationellt system för kunskapsstyrning och som ska publiceras på 1177 för vårdpersonal (samverkansgruppens uppdrag). Att detta utarbetas är avgörande för att både Inera och Nationellt system för kunskapsstyrning ska arbeta effektivt i samma riktning.
Målbilderna behöver vara synkroniserade och samspel mellan Inera och NSG behövs. Även andra aktörer inom nationellt system för kunskapsstyrning så som NPO:er och regionerna är viktiga samarbetspartner.
Uppdrag
Insatsen ska leda till en tydlig målbild som gör att systemet och Inera kan arbeta likriktad och mot samma mål. En tydlig målbild kommer i praktiken innebära att systemets alla producenter av kunskapsstöd får en tydlighet i vad som ska produceras. I förlängningen innebär det att våra kunskapsstöd blir mer lika och användbara för hälso- och sjukvården.
Ett förslag på målbild och en konsekvensanalys ska tas fram genom ett förarbete där förankring och intervjuer med berörda parter blir en viktig del. Förslaget samt förslagets konsekvenser ska därefter beredas av styrgruppens beredningsgrupp (BG-SKS) inför fastställande av SKS under våren 2024.
Samverkan kommer ske med parter inom det sjukvårdsregionala värdskapen (inklusive nationella programområden och utvalda regionala och lokala programområden) samt Inera.
Kontaktperson
Johanna Kain, sakkunnig i NSG metoder för kunskapsstöd, Nationella stödfunktionen, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)