Publicerad: 15 maj 2020

Verkliga händelser om hot, hat mot förtroendevalda

I den dramatiserade filmserien får du möta personer som blir utsatta för hot och hat i sin roll som förtroendevald. Spelfilmerna bygger på verkliga händelser. De ingår i ett arbete för att öka medvetenheten om politikers utsatthet och för att stärka förtroendevaldas villkor.

Till varje film finns det korta fakta och en diskussionsfråga.

 • Han dyker upp vart jag än går
  Anne-Marie går genom en mörk park på kvällen, hon möter en granne och berättar att hon känner sig förföljd av en man. Vad gör grannen?
 • Jag funderar på att låta nån annan ta debatten
  Conny träffar en bekant på en konferens. Han berättar om påhopp i sociala medier och svagt stöd från andra politiker när hans hbtq-engagemang angrips. Är det värt att arbeta för en Prideparad?
 • Stackars dina barn
  Lisa är ansvarig för nedläggning av ett antal skolor och blir utsatt i sociala medier på ett sätt som hennes manliga partikamrater slipper, trots att de är lika ansvariga. Hur påverkas hon av allt hot och hat?
 • Jag skulle vilja anmäla ett brott
  Narja driver ett förslag om bostadsbyggande, som kommer innebära att en stor p-plats försvinner. Hon får mängder av hot och hat i sociala medier. Hon blir ofredad i sitt hem - vad gör Narja av situationen?
 • Jag kanske inte har vad som krävs
  Oscar intervjuas i dokumentär om unga i politiken, han berättar om hårt tonläge, känslan av att han inte har vad som krävs för att kunna jobba aktivt som förtroendevald. Kommer Oscar att ställa upp för omval?

Filmerna har producerats inom ramen för SKR:s överenskommelse med regeringen om stärkt stöd till jämställdhet och kvinnofridsarbete.

Informationsansvarig

 • Anna-Lena Pogulis
  Projektledare
 • Magnus Jacobson
  Handläggare

Kontakt

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!